Kor Berghuis nieuwe voorzitter Present Noord-Groningen.

14-02-2019

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Dat geldt voor ons allemaal maar voor stichting Present Noord-Groningen in het bijzonder. De voorzittershamer is met ingang van 1 januari door Jaap Hoekzema overgedragen aan Kor Berghuis (links).

Beide  heren, geworteld in Noord-Groningen, waren en zijn op allerlei gebieden actief. Zowel op bestuurlijk niveau als privé. Ze waren wethouder en zijn betrokken bij het kerkelijk leven en beiden zijn fervent hobbyfotograaf.

De eerste vraag is een gecombineerde vraag: “Hoelang ben je voorzitter van stichting Present Noord-Groningen en waarom heb je dat gedaan?  “Niet helemaal vanaf het begin, maar toen de oprichters – o.a. Bert de Jong en Johan Heijink – zover waren dat er een bestuur gevormd moest worden kwamen ze al gauw bij mij. In het begin van 2014 heb ik ja geantwoord op hun vraag  om voorzitter te worden”, aldus vertrekkend voorzitter Hoekzema

Kor Berghuis: “Een jaar of drie geleden heeft Jaap (Hoekzema) me al eens gevraagd om in het bestuur van Present te komen. Ik stond er niet afwijzend tegenover maar heb gezegd dat zolang als ik wethouder ben (van de voormalige gemeente de Marne) ik dat niet wilde doen. Mijn opmerking “kom maar weer langs als ik geen wethouder meer ben” heeft hij goed onthouden, want zodra het bekend was dat ik met ingang van 1 januari dit jaar zou stoppen stond hij bij mij op de stoep”. Ondanks dat Present niet de enige stichting was die met deze vraag kwam is dit wel de enige club waar ik meteen ja tegen zei.  Hij heeft zich verdiept in (de werkwijze van) stichting Present en mede doordat zijn dochter wel eens had meegedaan aan één van de projecten kwam hij erachter dat dit hem wel enorm aansprak. Ook vanuit de kerk hoorde hij steeds meer over wat projecten van Present doen met de hulpontvangers. “Dat een groep vrijwilligers iemand helpt om een in een ochtend iets te doen waar hij/zij zelf door allerlei omstandigheden zelf niet aan toekomt, is iets wat me enorm aanspreekt. Dat dit echter een gedegen voorbereiding nodig heeft om het tot een goed resultaat te laten komen zie ik ook, daarom wil ik mijn tijd en bestuurservaring daar graag voor inzetten”.

Ook Jaap Hoekzema had destijds dezelfde motivatie om de voorzittershamer op te pakken. “ Ik vind het plezierig om iets te doen, ik houd ervan om te dingen regelen en iets te organiseren.  De wijze waarop Present werkt sprak me aan. Het principe “hulp voor een ander” sluit daar enorm goed op aan, waarbij je oog hebt voor je naasten. Vanuit christelijk perspectief gezien is er nooit alleen maar een ‘ik’ maar ook altijd een “wij” of een “zij”. In mijn leven heb ik daarom altijd geprobeerd iets voor een ander te betekenen.

Op de vraag of ze nu meer vrije tijd krijgen omdat ze een bestuurlijke functie hebben neergelegd beginnen ze beiden te lachen. “Was dat maar zo”, zegt Berghuis. Doordat ik wethouder was kwam ik minder toe aan het “boer zijn” wat ik daarnaast ook nog doe en blijf doen. Ik heb thuis afgesproken dat ik dat toch weer wat meer ga doen. Omdat het een familiebedrijf is maar ook omdat toch mijn hart daar ligt. En met dit voorzitterschap en alle andere vrijwilligersfuncties die ik vervul hoef ik me niet te vervelen. Voor Jaap Hoekzema is het stoppen met deze functie niet de enige verandering in zijn leven. Hij is ook onlangs aan zijn pensioen begonnen. Om daar aan te wennen en van te genieten wil hij niet teveel verplichtingen meer. Na een werkzaam leven wil hij nu de dingen doen die hij echt leuk vindt. Hij wil zich vooral storten op zijn grote hobby, fotografie. “Ja” zegt Kor glimlachend, “dat is zeker iets wat we beiden leuk vinden al vind ik dat Jaap dat op een heel ander niveau doet dan dat ik dat doe, ik durf gerust te zeggen op een hoger niveau. Ik  fotografeer met mijn telefoon of een eenvoudige camera en het moet direct goed zijn. Zoals ik ze maak publiceer ik ze ook. Voornamelijk via sociale media waar je mijn foto’s uit het dagelijks leven ziet, meestal foto’s als ik op het land bezig ben”. Gezien de reacties zijn het wel foto’s die een grote groep mensen aanspreekt.

De foto’s die Jaap maakt verschillen inderdaad heel veel met die van Kor. Jaap fotografeert met een professionele camera en is langer bezig met een foto. Zowel in de voorbereiding als in de nabewerking. Voor hem is het de kunst om de foto te maken zoals hij hem in zijn hoofd heeft. Portretfoto’s met uitgekiende belichting en landschapsfoto’s waarbij hij het juiste moment afwacht. Onlangs heeft hij in de Hoofdstraat in Winsum een expositie gehad samen met een andere Jaap. Jaap Stevens (Winsum) die kunstschilder is.

Op de vraag wat hij aan de nieuwe voorzitter zou willen meegeven antwoordt hij na een korte aarzeling dat het werkgebied van Present veelomvattend is.  “Het Hogeland, Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Van Zoutkamp tot Termunten en van het wad tot aan Bedum”. Hij heeft gemerkt dat het een groot en gevarieerd gebied is. “Denk daar nog eens over na, ook in samenhang met de recente herindeling van Het Hogeland en de nog op handen zijnde van de zogenaamde DAL-gemeenten”.

Tenslotte aan beide heren de vraag: Heeft het Hogeland Present nodig? “Ja, helaas wel”, klinkt het antwoord van beiden. “Het verschil tussen arm en rijk is er en wordt groter. Mensen komen in de problemen door armoede, maar soms ook doordat ze andere zaken in hun leven niet op orde hebben. Andere instanties kunnen of mogen niet altijd die hulp geven die er nodig is en dan is de aanwezigheid van Present soms het laatste vangnet” aldus Hoekzema. “Door de coördinatie van Present tussen de vrijwilligers en de mensen die hulp nodig hebben, krijgen mensen soms net dat duwtje in de rug om weer de goede kant op te gaan” besluit Jaap.

“Jammer genoeg wel, wat er zich achter de voordeur afspeelt ziet men meestal niet. Soms kan de traditionele hulpverlening niet alle problemen oplossen en daar kan Present dan wél een helpende hand bieden met vrijwilligers” besluit Kor Berghuis.

Lees meer...