De eerste Meet & Eat-avond

Uit eten bij een Nederlands gezin, dat is best spannend. Statushouders hadden de mogelijkheid om dat te doen op 4 oktober. Ze waren uitgenodigd bij twee gezinnen. Er hadden zich vier statushouders aangemeld. Sommigen hadden zich via hun taalmaatje opgegeven, anderen hadden zich via persoonlijke contacten aangemeld. Eén gastadres was van een taalmaatje die samen met de buurman de statushouders ontving. Bij het andere gastadres ging het taalmaatje mee als gast.

Toen de statushouders arriveerden, was de tafel gezellig gedekt. Er waren diverse gerechten klaargemaakt, bijvoorbeeld lasagne. Aanvankelijk verliep het contact een beetje stroef, want het is best lastig om met elkaar te communiceren als je elkaars taal niet verstaat. Maar Google Translate bood uitkomst.

Toen het ijs eenmaal gebroken was, was er genoeg aan elkaar te vragen en te vertellen. Bijvoorbeeld over elkaars familie, waar ze woonden in Nunspeet en hoelang al, over vakantiereizen die men eerder gemaakt had, over hoe het de statushouders in Nederland bevalt, over het leren van de taal, over het weer en over fietsen. Het was erg gezellig, er werd veel gelachen.

Bij één gastgezin was het contact zo leuk, dat het gastgezin uitgenodigd is door de statushouders om ook een keer bij hen te komen eten.

Door de leuke ervaringen die deze avond opleverde, willen we volgend jaar weer zo’n Meet & Eat avond organiseren. Er zijn nu al veel aanmeldingen van gastadressen. Te zijner tijd zullen we de datum bekend maken en onder andere op de website vermelden. Wie weet doe jij dan ook mee?