Tips voor Meet & Eat rondom de maaltijd

Jullie hebben je opgegeven voor Meet & Eat en ontvangen binnenkort statushouders (en hun taalmaatjes) bij jullie thuis. Voor jullie wellicht spannend en nieuw, maar bedenk dat dit ook spannend kan zijn voor jullie gasten. Om er een mooie avond van te maken, staan hieronder wat tips om de avond goed te laten verlopen.

Wat kan ik mijn gasten aanbieden?

– Start bij aankomst bijvoorbeeld met een kopje thee met wat lekkers.
– We gaan ervan uit dat je een volwaardige warme maaltijd bereidt.
– Je kunt ervoor kiezen om de maaltijd vooraf klaar te maken, maar je kunt ook samen met je gasten koken of gourmetten.
– Let op de dieetwensen van je gasten en eventuele allergieën en kook zonder varkensvlees.
– Kook iets wat jezelf ook lekker vindt, kleine gerechtjes kunnen ook handig zijn. Dan kan iedereen zelf kiezen wat hij of zij wil.
– Een glaasje alcohol aanbieden mag gerust, wel met mate. Als je gasten geen alcohol drinken laat ze dan zien wat je verder nog aan kunt bieden, zo kunnen ze zelf kiezen.
– Na de maaltijd kan er weer iets te drinken worden aangeboden. Houd vooral de gewone rituelen aan rond de maaltijd en leg ze eventueel ook uit aan je gasten.
– Als je gasten weinig eten en drinken van je aannemen, zouden hier twee redenen voor kunnen zijn:
1) bescheidenheid en niet tot last willen zijn.
2) De gast verwacht dat je aandringt. In een andere cultuur is het normaal om drie tot vier keer te vragen of iemand iets wil eten of drinken. Je kunt het eten of drinken ook gewoon op tafel zetten en geruststellen met: ‘Neem maar, er is genoeg’, eventueel met gebaren.
– Leg de gasten wel uit dat het in Nederland de gewoonte is om na één keer ja/nee het er al bij te laten, als het uitkomt.
– Als er iets op hun bord blijft liggen na de maaltijd is dit niet onbeleefd bedoeld, maar betekent het ‘ Ik heb genoeg gehad’.

Omgangsvormen en taalbarrières

– Ten eerste is het belangrijk dat jullie je gasten respecteren, probeer geduldig te luisteren naar wat ze zeggen.
– Daarnaast kan het ook zijn dat vanuit de cultuur terughoudendheid van vrouw-man contact is. Zorg er dan voor dat een vrouw niet alleen met een man in een kamer is en let op het dragen van gepaste kleding. Bijvoorbeeld geen blote schouders, korte broekjes/rokjes of erg bijzondere jurk.
– Vaak spreken de statushouders al wat Nederlands en/of Engels, kinderen kunnen vaak vertalen richting hun ouders. Natuurlijk kunt u ook gebruik maken van een vertaalprogramma zoals Google-translate. Om dit makkelijker te maken kunt u ook uw Wi-Fi code aan uw gasten geven, zodat zij dit ook zelf kunnen doen.
– Het zijn van een gastadres is al een gebaar op zich. Om makkelijker in gesprek te komen kunt u eventueel gebruik maken van handen en voeten en foto’s via internet.
– Als jullie het leuk vinden kunnen jullie wat woorden Nederlands proberen te leren of uit te leggen als dit wordt gevraagd of ter sprake komt. Andersom geldt natuurlijk ook dat jullie misschien wat woorden van een andere taal kunnen leren. Dit is altijd leuk!
– Stel niet te veel persoonlijke vragen, maar wacht ook af wat je gasten willen vertellen: Geef hen de ruimte.
– Geschikte en minder geschikte gespreksonderwerpen zijn:
o Familie, werk, studie, vrienden, leefwereld en cultuur.
Een paar voorbeeldvragen:
– Welke sport is belangrijk in jouw land?
– Wat is de melodie van je volkslied?
– Wat betekent jouw naam?
– Welk eten uit jouw cultuur vind je lekker?
– Hoe vier je een bruiloft in jouw cultuur?
o Vraag niet naar hun verhaal over een eventuele vlucht vanuit hun land.
o Neem zelf geen stelling in over politieke zaken; sluit je in dit geval aan bij de mening van de gasten of begin over een ander onderwerp.
o Voor alle vragen en antwoorden over cultuur, geloof & tradities geldt: toon respect.
– Als er een goede klik is tussen jullie en de gasten kunnen jullie in contact blijven na deze op zichzelf eenmalige activiteit. Wissel alleen contactgegevens uit als iedereen zich daar prettig bij voelt. Of stel voor om nog een keer zo’n soort avond zelf af te spreken. Bepaal zelf of je dit wilt en hoe vaak. Het is een mooie manier om meer mensen te leren kennen en meer te weten te komen over elkaars cultuur. Voor de statushouders is het ook fijn om Nederlands te spreken en contacten te hebben in hun woonplaats.