COMMUNICATIE (MEET) – DO’S & DONT’S

Je ontvangt vluchtelingen als gast in je huis. Deze mensen komen uit een andere cultuur en zijn soms nog maar net in Nederland. Hieronder vind je een aantal do’s en dont’s rondom de communicatie/omgangsvormen voor een geslaagde avond.

Rondom omgangsvormen

 • Je hebt geen zielige vluchteling op bezoek, maar een mens met een verhaal: mogelijk heftig en indrukwekkend. Maar zie hem als mens – gelijkwaardig, en kijk zo naar de ander. Heb respect voor de ander als persoon.
 • Het is belangrijk om terughoudend te zijn in het man/vrouw contact. Een hand geven als vrouw kan eigenlijk altijd wel, maar verder lichaamscontact is ongewenst. Ook als vrouw alleen met de man in één ruimte verblijven zal als onprettig worden ervaren, zorg dat een man en evt. kinderen erbij zijn. Zorg in je kleding dat het ‘gepast’ is (ook binnenshuis), dus geen galajurk of blote schouders.

Taalbarrière? 

 • Je wordt als gastgezin gekoppeld aan een ander gezin of groepje mensen, zij zijn nog maar zeer kort in Nederland. De kans is aanwezig dat zij geen of weinig Engels spreken. Dit is ook een reden dat er meerdere vluchtelingen komen. Maar ook dan zal het gesprek mogelijk niet eenvoudig zijn. Echter op creatieve manieren is er zeker communicatie mogelijk, denk aan google-translate (kan Arabisch uitspreken), andere vertaalprogramma’s, tekeningen, plaatjes (google afbeeldingen), foto’s, handen en voeten, enz. Belangrijk is het te beseffen dat je gebaar van gastvrijheid en het aanbieden van contact iets moois is voor de ander.
 • Je kunt de wifi-code geven aan je gast, zodat hij ook toegang heeft tot het internet. De meeste mensen hebben een smartphone.
 • Het is leuk om wat Nederlandse taal te oefenen. De meesten kennen al een paar woordjes, leer ze er nog een paar bij.
 • De kinderen leren al Nederlands op school, in veel gevallen kunnen zij ook als ‘tolk’ hun bijdrage leveren.

Gespreksonderwerpen

 • Uiteraard verwelkom je je gasten bij het begin van de Meet & Eat! Uit de praktijk blijkt dat het prettig is om bij aanvang al aan te geven wanneer je je gasten ongeveer terug wilt brengen en dat zij ook mogen aangeven wanneer men eerder terug wil (dat is minder ongemakkelijk als ze het zelf moeten vragen of dat niet zouden durven).
 • Probeer met elkaar in contact te komen door bijvoorbeeld foto’s van je familie/gezin enz. te laten zien.
 • Stel niet teveel (directe) vragen, je gast kan dan zelf bepalen wat hij met je wil delen.
 • Vraag niet zelf naar de reden van de vlucht en het vluchtverhaal. Mogelijk hoor je het wel, maar vluchtelingen vinden het zeer onprettig om deze vragen steeds te horen.
 • Vraag wel naar familie, werk, studie, vrienden, leefwereld, cultuur, enz.
 • Neem zelf geen stelling in over politieke zaken. Je kunt er over spreken, maar sluit dan aan bij de ander (wees bijvoorbeeld niet verbaasd als de ander negatief is over bijvoorbeeld Amerika).
 • De meeste moslims onder de vluchtelingen zijn ‘open-minded’, zeker zij die in contact willen komen met Nederlandse families. Overigens zijn er ook veel christenen onder de vluchtelingen.
 • In het vragen naar hun geloof en tradities, toon respect en luister vooral.

Vervolgcontact?

 • Je mag (contact)gegevens uitwisselen als je zelf merkt dat er vertrouwen is gegroeid en als je dit zelf wilt. Veel communicatie doen de vluchtelingen via WhatsApp en Fiber (een soort Skype).
 • Bedenk van te voren of je daar voor open staat. Wil je dat liever niet, of bent je daar terughoudend in? Dan is het handig te bedenken hoe je dat formuleert als die vraag komt.
 • Het is niet toegestaan om de vluchteling bij je te laten slapen. COA heeft de zorg voor de vluchtelingen en ze moeten dagelijks beschikbaar zijn voor eventuele gesprekken, ontwikkelingen in de procedure.
 • Door middel van uitgewisselde telefoonnummers kan er contact worden gehouden na de ontmoeting. Verwacht geen initiatief van de bewoners. De kans is ook groot dat je gast al snel zal doorgaan naar een andere locatie of vaste verblijfplaats. In het algemeen zal het contact dan niet gemakkelijk voort te zetten zijn. Zolang je gast in het AZC verblijft, kun je samen dingen ondernemen. Je kunt hem of haar in het AZC bezoeken. Diegene moet uitnodigen en ophalen bij de receptie nadat je je hebt geïdentificeerd bij het loket bij de ingang. Wees wel terughoudend in de intensiteit: één keer per week is al een zeer intensief contact. Zeker omdat het tijdelijk is, is het niet verstandig om door intensiever contact, hoge verwachtingen te scheppen.