MAALTIJD (EAT) – DO’S & DONT’S

Je ontvangt vluchtelingen als gast in huis. Deze mensen komen uit een andere cultuur en zijn soms nog maar vrij kort in Nederland. Hieronder vind je een aantal do’s en dont’s rondom de maaltijd voor een geslaagde avond.

Wat kan ik mijn gasten aanbieden?

  • Start bij aankomst bijvoorbeeld met een kopje thee, met op tafel wat koekjes en nootjes.
  • We gaan er van uit dat je een volwaardige warme maaltijd bereidt. Cultureel zullen de meeste vluchtelingen gewend zijn om 2 keer per dag warm te eten.
  • Uit respect voor mensen met een moslimachtergrond is het gebruik van varkensvlees niet wenselijk.
  • Je kunt er voor kiezen om de maaltijd al voor te bereiden, maar je kunt ook samen met je gasten koken. Of misschien ook wel boodschappen doen.
  • Welk eten? Kook vooral wat je lekker vindt, het is mooi als de mensen kennis maken met Nederlands eten. Kip met rijst is ‘veilig’, maar tegelijk iets wat ze al vaak te eten krijgen. Allemaal verschillende kleine gerechtjes is ook handig, dan kan iedereen proeven en kiezen wat hij wil. Als je ervoor kiest samen met hen boodschappen te doen, kun je ook vragen of zij misschien een (deel)gerecht willen bereiden. Dan kun je van elkaars culturen & smaken proeven!
  • Alcohol aanbieden is niet gewenst en het is daarmee ook respectvol om zelf geen alcohol te drinken.
  • Na afloop van de maaltijd kan er weer iets te drinken (b.v. thee of cola) worden aangeboden.

Je bent in je eigen huis. Houd je gewone rituelen aan rond de maaltijd, enz.. Probeer ze ook uit te leggen aan uw gast.
Het zou goed kunnen dat je gast maar weinig eten en drinken van je aanneemt. Dit kan twee redenen hebben: bescheidenheid en niet tot last willen zijn of je gast verwacht dat je aandringt. In de Oosterse cultuur is het heel gewoon om 3 tot 4 keer te vragen of iemand iets wil drinken. Pas bij de 4e keer komt er een ‘ja’. Je kunt ook aandringen met gebaren – ‘eet nog’ of ‘drink nog wat’, ook kun je het gewoon voor hun op tafel zetten. Eet gerust eerst zelf en moedig de ander dan aan.

Vind je het leuk om (maaltijd) ervaringen te lezen naar aanleiding van de Meet & Eat in november in Deventer? hier