VEELGESTELDE VRAGEN

Hoe vindt het vervoer naar mijn gezin plaats?
Dat moet je zelf organiseren: met de auto en met in ieder geval een mannelijke chauffeur of bijrijder. Op het AZC zijn voor kinderen in alle leeftijden autostoeltjes aanwezig zodat je de kinderen veilig kunt vervoeren.
Als het gastgezin zich in de buurt en dus op loopafstand van het AZC bevindt (Edo Bergsmaweg 14, 3077 PX Rotterdam) kan het vervoer ook te voet. Bij de slagboom van het AZC ontmoet u elkaar. Een medewerker van Present ‘matcht’ je met elkaar.

azc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op hoeveel gasten kan ik rekenen?
We communiceren van te voren duidelijk hoeveel gasten je wilt ontvangen. Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat op het laatste moment iemand toch niet komt opdagen om wat voor reden dan ook. Daarbij adviseren we om ook met minimaal twee volwassenen vanuit de gastgezinnen aanwezig te zijn. Dit is goed voor de onderlinge communicatie.

Wat kan ik op de avond nog meer doen dan een maaltijd aanbieden?
Je kunt de maaltijd vooraf bereiden, maar er ook voor kiezen om samen met uw gasten te koken. Of misschien zelfs wel eerst boodschappen te doen. Het samen nuttigen van de maaltijd is in ieder geval een onderdeel van de avond. Mogelijk blijft er voldoende tijd over om nog andere dingen te doen met de vluchtelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spelletjes (sjoelen, dammen, schaken, backgammon), een wandeling, foto’s bekijken van je gezin en Nederland. Het gesprek voeren is vanwege de taal soms lastig, online vertaalprogramma’s bieden vaak perspectief. Samen muziek maken of luisteren is ook vaak fijn. Houd er rekening mee dat voor de vluchtelingen alles nieuw is en het gezamenlijk de maaltijd gebruiken al een hele nieuwe ervaring voor hen is en daarmee vermoeiend.

Wat als blijkt dat het niet loopt die avond?
Het is uiteraard mogelijk dat om wat voor reden dan ook de avond niet loopt. U bepaalt zelf wanneer u uw gasten weer terug brengt, daar bent u vrij in.

Mag ik foto’s maken c.q. delen?
Wil je foto’s maken dan is het ten zeerste aan te raden daarvoor duidelijk toestemming aan de gasten te vragen. Voor sommigen komt de veiligheid in het gedrang, dus check dubbel of men hiervoor openstaat. Anderzijds merken we dat de meesten van hen het heel leuk vinden om met elkaar op de foto te gaan en nemen hier vaak zelf initiatief in. Wil je iets delen op social media, doe dat alléén als je zeker weet dat men dit goed vindt en geen gevaar voor hen oplevert. (Wij vinden het leuk als je hierin @presentridderkerk wilt noemen, wie weet levert dat nieuwe gastgezinnen op.

Waar kan ik met overige vragen terecht?
Vragen kunt u stellen aan Stichting Present Ridderkerk (06) 13023094 of 06-13153510 of via info@presentRidderkerk.nl.