Het is zo gemakkelijk

28-02-2016

De beste stuurlui staan aan wal. Eén van de weinige spreekwoorden die op mijn lijf staan geschreven, als persoon met zeeziekte en dus een hekel aan varen. Van de zijkant is het altijd zoveel gemakkelijker om je mening te verkondigen, aanwijzingen te geven en te doen alsof je het beter kunt. In het diepe springen is daarentegen een stuk moeilijker. Zeker vanaf de wal.

het is zo gemakkelijkVanaf de Nederlandse wal is het echt onwijs gemakkelijk om te roepen dat de vluchtelingenstroom moet stoppen. Net zo simpel gaat het om te beweren dat de grenzen open moeten blijven voor iedereen. Spring je in het diepe? Voor je het weet sta je dan bij een gemeentehuis te schreeuwen met spandoeken of stap je op het vliegtuig naar Griekenland om vluchtelingen te ontvangen die daadwerkelijk met een gammel bootje aan zijn komen varen.

De Presentfamilie heeft haar armen open staan. Voor iedereen. Welke mening, geloof, etniciteit of achtergrond je hebt doet er niet toe. Iedereen die de handen uit de mouwen wil steken en echt een wezenlijk verschil wil maken voor de medemens, kan zijn of haar hulp aanbieden. Of dit nou voor vluchtelingen, bijstandsmoeders of mensen met een beperking is: alle hulp is welkom. Of je nou een eindje wilt wandelen met iemand of een muur wil sauzen: er is veel mogelijk!

Wanneer je een plaatsje bij deze warme familie hebt, is het mogelijk dat je steeds meer waardevolle dingen in een ander gaat zien. Dan zie je dat ‘die vluchteling’ een heel bijzonder levensverhaal heeft, waar je zelf enorm veel van kan leren. Dan merk je dat ‘die bijstandsmoeder’ elke dag haar uiterste best doet om haar kinderen te geven wat ze nodig hebben, precies zoals jij ook voor je naasten wilt zorgen.

Bang om van de wal in de sloot te raken? De Presentfamilie nodigt je graag uit om het te gaan proberen. Natte voeten kunnen inderdaad optreden, wanneer je buiten je comfortzone gaat handelen. Je kunt altijd het risico lopen om iets te doen wat je niet prettig vind of wat achteraf toch niet helemaal je ding bleek te zijn. Maar wat heb je te verliezen? Wie niet waagt…