Wat moeten we dit jaar toch weer verzinnen

28-02-2016

Een willekeurige dinsdagochtend op een willekeurig kantoor, met willekeurige medewerkers. Ze beleggen samen een vergadering over het jaarlijkse teamuitje. Waar de één zin heeft in een lekker etentje met dresscode, heeft de ander meer behoefte aan een attractiepark met ritje in de achtbaan, terwijl de teamleider meer ziet in wat ervaring opdoen, door een excursie naar een moederbedrijf aan de andere kant van het land…

Eén ding is zeker: niemand wil zomaar een teamuitje. Het staat vast dat het iets moet zijn waar na afloop nog vele gesprekken over zullen plaatsvinden bij de koffieautomaat. Het moet iets zijn wat het teamgevoel weer gaat aanwakkeren.

Wanneer de collega’s alle wensen op tafel leggen komen ze op drie hoofdingrediënten: leuk, actief en leerzaam. Alles afgeblust met een flinke scheut teambuilding.

Op het moment dat ze een maand later met elkaar door een huis lopen waarvan goed te zien is dat het ‘de laatste tijd’ geen onderhoudsbeurt heeft kunnen genieten, beseffen ze zich dat er geen beter teamuitje had kunnen plaatsvinden. Wat is er leuker dan iemand blij te maken met een schoon, heel en veilig huis? Ook zijn maar weinig dagen actiever dan Present-dagen. En tot slot hebben niet alleen de stagiaires wat bijgeleerd vandaag: het hele team heeft een veel bredere kijk op de maatschappij gekregen. De problemen of mensen die eerst een ver-van-je-bed-show waren, komen tot leven op een willekeurige zaterdag. En wat betreft de teambuilding: het mag duidelijk zijn dat je op maandagochtend toch anders naast je collega’s staat bij de koffieautomaat, wanneer je samen in een tuin hebt staan wroeten om het onkruid weg te halen…

Stichting Present wil logischerwijs iets bieden aan de hulpontvanger, maar vergeet daarnaast ook niet wat er voor waardevolle effecten ontstaan bij de vrijwilligers die present zijn. Er gebeuren prachtige dingen wanneer je je ogen opent voor de mogelijkheden, je handen ineen slaat en je bovenal present bent. Wanneer staat jullie volgende teamuitje gepland?