Puzzelstukjes

02-05-2016

Wat zou je doen als ik je vertel dat je een stuk bent? Een puzzelstuk, wel te verstaan. Waar de meeste mensen me hoogstwaarschijnlijk schaapachtig aan zouden kijken – niet wetende me te slaan óf te omhelzen – gok ik dat jij straks wel weet wat ik bedoel.

Hulpontvangers hebben over het algemeen een klein netwerk om zich heen. Denk aan een hulpverlener, Misschien wel  1of 2 medewerkers van verschillende instanties. Soms een klein groepje met andere betrokkenen. Dit maakt het logischerwijs voor de hulpverleners absoluut niet gemakkelijk om een groep mensen voor iemand bij elkaar te puzzelen en op te trommelen.

Hoe mooi is het dan dat jij daarin een rol kunt spelen? Wanneer jij een slaapkamer staat leeg te ruimen of een keukenkastje in elkaar timmert bij iemand die daarvoor eigenlijk te weinig mensen in z’n netwerk heeft, ben jij een puzzelstukje in het geheel.

puzzelstukjes

Wanneer je binnenstapt bij iemand om bijvoorbeeld een schilderklus te doen, heeft de persoon waarvoor je dat doet vaak al een ruime geschiedenis aan gesprekken en bezoekjes gehad. Allerlei puzzelstukjes werden in die gesprekken voor zowel de hulpontvanger als de betreffende hulpverlener op tafel gelegd om een zo goed mogelijk beeld van de situatie te krijgen. Wanneer de puzzelstukjes bij elkaar geraapt zijn mist er nog minstens 1: die van jou!

Klinkt het een beetje zweverig, wanneer iemand zegt dat jij iets in het leven van een ander hebt gedaan of dat je van betekenis bent geweest toen je present was? Misschien is het wel helemaal niet zo zweverig en heb je met jouw aanwezigheid gewoon weer een stukje van de puzzel compleet gemaakt. Misschien wel het eerste stukje of net een handig hoekje waar vanuit verder gegaan kan worden. Of zelfs het allerlaatste stukje?

Wat het ook was wat je hebt gedaan: het helpt iemand altijd verder om z’n puzzel compleet te krijgen. Wat zou je nu doen als ik je vertel dat je een stuk bent?