Flexteam Klooster

23-09-2018

Zo wordt het 3e Flexteam van Present Steenwijkerland in Sint Jansklooster genoemd.
We spreken Henk Boxum, groepenbegeleider van dit Flexteam en tevens tijdelijk voorzitter van Present Steenwijkerland.
Henk legt de laatste hand aan een vloer in een volledig door Present opgeknapte woning in Steenwijk. Het huis wordt bewoonbaar gemaakt voor een nieuwe bewoner die momenteel bezig is met herstellen.

Henk werd benaderd door een van de coördinatoren met de vraag of hij het zag zitten een 3e Flexteam tot stand te brengen in de regio Sint Jansklooster/ Vollenhove. Daar was zeker behoefte aan. Hij liet er geen gras over groeien en benaderde een  behoorlijk aantal mannen, allen senioren, om aan te sluiten.

‘Zo is ‘mijn’ Flexteam ontstaan’, vertelt Henk. We zijn momenteel met 16 man en alle specialiteiten hebben we in huis: timmeren, schilderen, behangen, vloeren leggen, tuinwerkzaamheden, noem maar op.
We zijn letterlijk een Flexteam, zowel in de aard van de klus als in de tijd. We klussen vaak op doordeweekse dagen, de mannen zijn allemaal met pensioen’.
Dat de meeste mannen al op gevorderde leeftijd zijn vergeet Henk weleens, bekent hij eerlijk. Het is wel een beetje mijn valkuil. ‘Ik moet ervoor waken dat ik niet teveel van de mensen vraag, ik wil ze graag in mijn team houden!’

Op de vraag aan welke klus Henk en zijn mannen de fijnste herinnering hebben heeft hij snel een antwoord.
‘Dan denk ik aan onze eerste echte klus. Een mevrouw uit de regio, alleenstaand en op weg naar zelfstandig wonen. Het ging om een vrij grote woning die helemaal aangepakt moest worden. Mevrouw had zelf geen netwerk om de klus te klaren. Ze kon geen beroep doen op haar ouders, de verstandhouding was slecht. Met de belofte om toch haar ouders in te schakelen, en op die manier het contact te herstellen, werd ze geholpen. Dit lukte! De verzoening kwam tot stand en het huis werd helemaal opgeknapt met de hulp van haar ouders en het Flexteam. Het was een heftige klus. Maar wat was de bewoonster blij. We werden uitgenodigd toen de woning klaar was. Ze wilde het eindresultaat graag laten zien. Mevrouw was erg ontroerd door onze vrijwillige hulp, ze bedankte ons uitvoerig.

Soms gaat Henk nog eens langs bij de mensen die hulp gekregen hebben. ‘En iedere keer zie ik dan weer de twinkeling in de ogen, ogen die zeggen: wat ben ik dankbaar dat Present mij heeft geholpen!’