Kerstengel

Het Kerstengelen-project

Het is najaar en het aftellen naar Kerst is al weer bijna begonnen! Waar het voor de één een tijd van gezelligheid met familie en vrienden is, is het voor de andere een periode van eenzaamheid. Hoe mooi is het dan als we in deze bijzondere tijd meer naar elkaar omzien en een beetje extra aandacht geven aan de mensen die het nodig hebben? Daarom heeft Stichting Present Súdwest-Fryslân al enkele jaren dit kerstengelen-project in de adventtijd tot leven geroepen! Door voor elkaar een ‘kerstengel’ te zijn, geef je in een donkere tijd even wat extra aandacht aan mensen die het nodig hebben.

Ontvangers opgeven?

Ken jij zelf iemand uit jouw omgeving die wel wat extra aandacht verdient? Geef hem of haar dan op als ontvanger van Kerstengel-presentjes.

 • Iedereen kan iemand aanmelden als ontvanger van Kerstengel-presentjes tot en met 22 november: AANMELDEN ONTVANGER KERSTENGEL PRESENTJES
 • Als hulpverlener kun je tot en met 22 november een gezin aanmelden voor een kerstpakket: AANMELDEN GEZIN VOOR KERSTPAKKET
 • De ontvanger van Kerstengel presentjes of het gezin zal toestemming moeten geven om zijn of haar contactgegevens door te geven aan Present. Dit is vanwege de wetgeving AVG en de privacy van de ontvanger.

Wat doet een kerstengel?

In de vier weken voorafgaand aan Kerst (dit heet de adventstijd en die is dit jaar van zondag 28 november tot en met vrijdag 24 december) breng je als ‘Kerstengel’ elke week, of minimaal twee keer, een presentje bij mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het gaat om een klein gebaar of attentie. Bijvoorbeeld door:

 • een kaartje te sturen,
 • een verrassing aan de deur te hangen,
 • wat lekkers te bakken,
 • een tekening te maken,
 • een tekst door te geven,
 • kortom alles wat een engel kan bedenken.

Een engel kan indien gewenst anoniem werken, maar maakt zich dan wel bekend door het kaartje aan elke attentie met de tekst ‘een presentje van uw Kerstengel’. Een engel mag ook contact maken, even een kopje koffie drinken, een praatje maken. Het gaat om het gebaar en zeker niet om de hoeveelheid of dure dingen. Lees hier voor wat inspiratie. Iedereen, jong of oud – groot of klein – alleen of als gezin, kan zich aanmelden als kerstengel.

Kerstpakket samenstellen?

 • Het is ook mogelijk om een kerstpakket samen te stellen voor mensen die weinig te besteden hebben.
 • De ontvangers van een kerstpakket, worden door hulpinstanties bij ons aangemeld. Zo weten wij zeker dat de inzet van de engelen, echt bij mensen terecht komt die dit nodig hebben.

Voor wie word je een Kerstengel?

Ouderen, jongeren, kinderen, ziek en gezond. Eigenlijk komt gewoon iedereen die om wat voor reden dan ook extra aandacht verdient in aanmerking! Denk eens aan een oudere mevrouw die vaak alleen is, een jonge moeder die alleen voor het runnen van haar gezin staat, je buurman waar je nooit bezoek ziet, een weduwnaar die het eenzaam vindt na het overlijden van zijn vrouw, een jonge man die herstellende is van een burn-out, een jonge vluchteling, een dakloze en ga zo maar door.

Aanmelden als Kerstengel

 • Je kunt je aanmelden als Kerstengel tot en met 22 november: MELD JE AAN ALS KERSTENGEL
 • Je wordt – door Present – gekoppeld aan een ontvanger. Je ontvangt rond 25 november een email met informatie.
 • Als engel krijg je de naam, adres en korte informatie over de persoon voor wie je kerstengel zult zijn. Als kerstengel blijf je de hele adventsperiode in functie. Vanwege de privacy en de wetgeving AVG mogen de ontvangen persoonsgegevens niet verder gedeeld worden.

Ontvangers opgeven?

Ken jij zelf iemand uit jouw omgeving die wel wat extra aandacht verdient? Geef hem of haar dan op als ontvanger van Kerstengel-presentjes.

 • Iedereen kan iemand aanmelden als ontvanger van Kerstengel-presentjes tot en met 22 november: AANMELDEN ONTVANGER KERSTENGEL PRESENTJES
 • Als hulpverlener kun je tot en met 22 november een gezin aanmelden voor een kerstpakket: AANMELDEN GEZIN VOOR KERSTPAKKET
 • De ontvanger van Kerstengel presentjes of het gezin zal toestemming moeten geven om zijn of haar contactgegevens door te geven aan Present. Dit is vanwege de wetgeving AVG en de privacy van de ontvanger.

We vragen de kerstengelen om overdag te werk te gaan om mensen niet onnodig ongerust te maken. Tevens vragen wij de kerstengelen om je aan de geldende richtlijnen van het RIVM te houden. Boven alles zorg goed voor elkaar en elkaars gezondheid. Indien nodig houdt 1,5 meter afstand.