Richtlijnen Meet and Eat

Wat fijn dat je je wilt inzetten als gastadres! Om je inzet voor beide kanten goed te laten verlopen zodat jullie er wat moois van kunnen maken, vragen we je het volgende goed door te lezen :

Covid-19 richtlijnen

Volg tijdens de Meet & Eat de algemene Corona-richtlijnen van de Rijksoverheid en het RIVM op, o.a.:
– 1,5 meter afstand houden van elkaar;
– geen handen schudden;
– gebruik mondkapjes tijdens het vervoer in de auto;
– gebruik bij thuiskomst en waar nodig handzeep en/of desinfectiemiddelen;
– als er een gezinslid is met klachten zoals verkoudheid, hoesten en koorts, meld dit dan zo snel mogelijk bij Present, dan gaat de afspraak niet door;
– als één van de vluchtelingen uit een woonunit Corona-achtige klachten heeft, dan gaat deze afspraak niet door, en dan wordt er gekeken of er vluchtelingen uit een andere woonunit als gast kunnen komen.

Taal en communicatie

Je wordt gekoppeld aan 2 (of meer) vluchtelingen uit het A.Z.C. van Sneek die ook graag contact willen met Nederlandse mensen. Jouw gasten kunnen dus maar zeer kort in Nederland zijn, soms zijn ze al langer in Nederland. De kans is groot dat zij uit Syrië, Iran of Turkije komen, maar er zijn ook andere nationaliteiten. Er is een kans dat jullie gasten weinig of geen Engels spreken. Dit is ook de reden dat we vooral met tweetallen werken. Maar ook dan zal het gesprek mogelijk niet eenvoudig zijn. Echter op creatieve manieren is er zeker communicatie mogelijk, denk aan Google-translate (kan Arabisch uitspreken), andere vertaalprogramma’s, tekeningen, plaatjes (Google afbeeldingen), foto’s, handen en voeten, enz.. Belangrijk is het te beseffen dat jullie gebaar van gastvrijheid en het aanbieden van contact iets moois is voor de ander.

Do’s en don’ts / tips

 • Je hebt respect voor de ander als persoon.
 • Stel niet teveel (directe) vragen, jullie gast kan dan zelf bepalen wat hij met je wil delen.
 • Je hebt niet een zielige vluchteling op bezoek, maar een mens met een verhaal: mogelijk heftig en indrukwekkend. Maar zie hem als mens – gelijkwaardig, en kijk zo naar de ander.
 •  Vraag naar familie, werk, studie, vrienden, leefwereld, cultuur, enz.
 • Neem zelf geen stelling in over politieke zaken. Je kunt er over spreken, maar sluit dan aan bij de ander (wees bijv. niet verbaasd als de ander negatief is over bijv. Amerika).
 • De meeste moslims onder de vluchtelingen zijn ‘open-minded’, zeker zij die in contact willen komen met Nederlandse families. Ook in het vragen naar hun geloof en tradities, toon respect en luister vooral.
 • Het is belangrijk om terughoudend te zijn in het man/vrouw contact. Een hand geven als vrouw kan eigenlijk altijd wel, maar verder lichaamscontact is ongewenst (momenteel mogen er geen handen gegeven worden ivm COVID-19). Zorg in je kleding dat het ‘gepast’ is (ook binnenshuis), dus geen galajurk of blote schouders.
 • Je kunt de wifi-code geven aan je gasten, zodat zij ook toegang hebben tot het internet. Veel vluchtelingen hebben een smartphone. Je kunt gegevens uitwisselen als je zelf merkt dat er vertrouwen is gegroeid en als je dit zelf wilt. Veel communicatie doen de vluchtelingen via WhatsApp en Fiber (een soort Skype).
 • Het is leuk om wat Nederlandse taal te oefenen. De meesten kennen al een paar woordjes, leer ze er nog een paar bij.
 • Je bent in je eigen huis. Houdt jouw gewone rituelen aan rond de maaltijd, enz.. Probeer ze ook uit te leggen aan je gasten.
 • Het zou goed kunnen dat jullie gasten maar weinig eten en drinken aannemen. Dit kan 2 redenen hebben: bescheidenheid en niet tot last willen zijn of verwachten dat je aandringt. In de Oosterse cultuur is het heel gewoon om 3 of 4 keer te vragen of iemand iets wil drinken. Pas bij de 4e keer komt er een ‘ja’. Je kunt ook aandringen met gebaren – ‘eet nog’ of ‘drink nog wat’, en je kunt het ook gewoon voor hun op tafel zetten. Eet gerust eerst zelf en moedig de ander dan aan.

Contact houden na deze ontmoeting

 • Door middel van uitgewisselde telefoonnummers kan er contact worden gehouden. Verwacht geen initiatief van de vluchtelingen. Het kan ook zomaar zijn dat ze naar een andere locatie gaan; waarheen, dat weten ze zelf nog niet. In het algemeen zal het contact dan niet gemakkelijk voort te zetten zijn.
 • Zolang je gast in het A.Z.C. verblijft, kun je met hem dingen ondernemen. Wees wel terughoudend in de intensiteit: 1 of 2 keer per week is al een intensief contact. Zeker omdat het tijdelijk kan zijn, is het niet verstandig om door intensiever contact, hoge verwachtingen te scheppen.
 • Het is niet toegestaan om de vluchteling vanuit het A.Z.C. bij je thuis te laten slapen. COA heeft de zorg voor de vluchtelingen en ze moeten dagelijks beschikbaar zijn voor evt. gesprekken, ontwikkelingen in de procedure.

Zijn er nog vragen? Bel of mail gerust.

Christa van Koeveringe     Telefoon: 06-49632059     E-mail: info@presentsudwestfryslan.nl