Vrijwilligerswerk met of voor vluchtelingen in Utrecht

Are you interested in doing volunteer work as a new neighbour in Utrecht? You can find more information in ENGLISH and DUTCH and ARABIC.

In Utrecht wonen er vluchtelingen in het AZC aan de Joseph Haydnlaan en in Plan Einstein. Na een lange en veelbewogen reis zijn ze terechtgekomen in Nederland. Ook in de opvang hebben ze nog geen rust. Zorgen om achtergebleven familie en het verloop van de asielprocedure geven veel spanning. We hebben ook contact met mensen die geen papieren hebben en voor een tweede of derde keer in procedure zijn.

Wat kun jij in deze situatie voor hen betekenen? Heel veel! Zelfs al binnen één avond. Lees gauw verder wat je met Present zou kunnen doen.

Samen actief voor Utrechters in nood
We hebben al veel vluchtelingen ontmoet en we zijn geraakt door hun levenslust en warmte. Ondanks hun zorgen proberen ze iets van hun dagelijks leven te maken. Ze willen graag Utrechters ontmoeten en van betekenis zijn voor mensen die het moeilijk hebben. Daarom doen we bij Present graag waar we goed in zijn: ontmoetingen organiseren. We koppelen jou en je groep graag aan vluchtelingen om samen iets leuks te doen, of samen te klussen bij een stadsgenoot die jullie hulp nodig heeft. Ook kunnen jullie vluchtelingen die een status hebben gekregen, helpen om hun nieuwe huis in te richten.

Wat kun jij doen samen met en voor vluchtelingen?

Mix & Match – Een Presentproject samen met vluchtelingen

presentamsterdam_webfotoVluchtelingen in Utrecht zoeken een zinnige dagbesteding, willen hun netwerk opbouwen en oefenen graag de taal. Wat is er leuker dan samen met een paar Utrechters een Presentklus aan te pakken? Samen een verwilderde tuin leegruimen bij een lichamelijk beperkte meneer, samen de kinderkamer verven van een meisje dat daarna weer haar eigen plekje heeft, of samen wandelen met ouderen. In deze ‘samen-projecten’ koppelen we enkele Utrechters aan één of meerdere vluchteling(en). Verder wordt het project voorbereid zoals een gewoon Presentproject, je kunt als groep een voorkeursdatum noemen en voorkeur aangeven voor een bepaalde klus (schoonmaken/opruimen, schilderen en tuinieren) of aangeven dat je een sociaal project wilt doen (bijvoorbeeld spelletjes met ouderen). Je kunt je met een groep (maximaal 4 personen) aanmelden via ons aanmeldformulier en hierin vermelden dat je geïnteresseerd bent in een Mix&Match-project.

>> Naar het aanmeldformulier

Een gezellige ontmoeting  – en elkaar leren kennen
Voor groepen

Als je nieuw bent in Nederland, of al jaren in procedure zit, kunnen dagen lang zijn. Present organiseert gezellige projecten, waarin Utrechters en nieuwe Utrechters elkaar ontmoeten. Schaatsen, voetballen, pizza eten, biljarten, picknicken, samen koken of spelletjes doen; alles kan. We bereiden de activiteit graag samen met je voor en leggen de contacten, zodat jullie een mooie middag of avond hebben met elkaar.

Welkom in je nieuwe huis – Klussen in het huis van een vluchteling
Welkom in je nieuwe huis

Als vluchtelingen na hun procedure een status krijgen en een huis krijgen toegewezen, moet er in korte tijd vaak veel gebeuren: schoonmaken, schilderen, de tuin op orde brengen en wie weet wat kleine klusjes. Soms komen vluchtelingen van 200 kilometer verderop naar Utrecht, waar ze nog niemand kennen. De bewoners zelf helpen ook mee. Lijkt het je leuk hierin een handje te helpen? Deze projecten zetten we altijd in een speciale Facebookgroep, waar je je kunt aanmelden. Als je hierin geïnteresseerd bent, neem dan contact met ons op. (En ook zonder Facebook kun je natuurlijk meedoen!)

 

Andere ideeën?

Heb je andere ideeën? Neem gerust contact met ons op! Bij Present zijn we gespecialiseerd in vrijwilligerswerk voor groepen, op incidentele basis, zoals de initiatieven hierboven.

Present Utrecht wordt voor haar werk met vluchtelingen onder andere ondersteund door het Oranje Fonds, KFHeinfonds, het Rabobank stimuleringsfonds en het fonds Kerk en Wereld.

 

 

 

 

Meer weten

VluchtelingenWerk Nederland
Hoe werkt de asielprocedure in Nederland? Hoe is de opvang van vluchtelingen geregeld? Uit welke landen komen deze mensen en waarom zijn ze gevlucht? VluchtelingenWerk geeft op haar site heldere antwoorden op uiteenlopende vragen.

Opvang asielzoekers in Gemeente Utrecht
Op deze pagina geeft de Gemeente Utrecht antwoorden op veelgestelde vragen en updates over de laatste ontwikkelingen rond opvang voor vluchtelingen in Utrecht.

U voor vluchtelingen
Op de website van U voor vluchtelingen vind je persoonlijke verhalen van vluchtelingen en een overzicht van uiteenlopende initiatieven voor, met en door vluchtelingen.

Welkom in Utrecht
Breed Utrechts platform voor vluchtelingen en individuen en organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen. Op de facebookpagina verschijnen regelmatig aankondigingen van activiteiten voor, door en met vluchtelingen en oproepen voor bijvoorbeeld gezochte materialen of vrijwilligerstaken.

New Neighbours
Dit is een facebookgroep waar vluchtelingen en locals in Utrecht direct met elkaar in contact kunnen komen. De bedoeling is om onderling connecties te leggen.

Onderzoek vrijwillige inzet rond noodopvang
Present liet samen met Stichting Eet Mee! en Taal doet meer een onderzoek doen naar de motivatie en behoeften van vrijwilligers die zich inzetten voor vluchtelingen in de noodopvang. Het onderzoek levert interessante inzichten op voor organisaties, initiatieven en gemeentes die zich bezighouden met vrijwillige inzet rond vluchtelingen.