vrijwilligerswerk met of voor vluchtelingen in Utrecht

To our new neigbours: Information in ENGLISH and DUTCH and ARABIC.

Zoals je waarschijnlijk weet, wonen er in Utrecht op verschillende plaatsen vluchtelingen. In een Azc aan de Joseph Haydnlaan en de Ravellaan en in Plan Einstein. Na een lange en veelbewogen reis zijn ze terechtgekomen in Nederland. Ook in de opvang hebben ze nog geen rust. Zorgen om achtergebleven familie en het verloop van de asielprocedure geven veel spanning. We hebben ook contacten met mensen die geen papieren hebben en voor een tweede of derde keer in procedure zijn.

Wat kun jij in deze situatie voor hen betekenen? Heel veel! Zelfs al binnen één avond. Lees gauw verder wat je met Present zou kunnen doen.

Samen actief voor Utrechters in nood
We hebben al veel vluchtelingen ontmoet en we zijn geraakt door hun levenslust en warmte. Ondanks hun zorgen, proberen ze iets van hun dagelijks leven te maken. Ze willen graag Utrechters ontmoeten en van betekenis zijn voor mensen die het moeilijk hebben. Daarom doen we bij Present graag waar we goed in zijn: we willen hen voor een avond of dagdeel aan jou en jouw groep koppelen, zodat jullie samen van betekenis kunnen zijn voor elkaar en voor Utrechters in nood! Verder kun samen met bewoners iets gezelligs of sportiefs gaan doen of samen eten. of een vluchteling helpen klussen wanneer hij of zij een huis toegewezen heeft gekregen. Hieronder lees je meer over deze mogelijkheden.

Wat kun jij doen samen met en voor vluchtelingen?

Mix & Match – Een Presentproject samen met vluchtelingen

presentamsterdam_webfotoVluchtelingen die kort of langer in Utrecht zijn zoeken een zinnige dagbesteding, willen hun netwerk opbouwen en oefenen graag de taal. Wat is er leuker dan samen met een paar Utrechters een Presentklus aan te pakken? Samen een verwilderde tuin bij een zieke oudere leegruimen, samen de kinderkamer verven zodat het meisje weer een eigen plek heeft of samen wandelen met ouderen.  In deze ‘samenprojecten’ maken we groepjes van 2 of 3 Utrechters en 2 of 3 vluchtelingen. Verder wordt het voorbereid zoals een gewoon Presentproject, je kunt als groep een voorkeursdatum noemen en voorkeur aangeven voor een bepaalde klus. Deze projecten zijn met name geschikt voor twee- en drietallen Utrechters. Ben je met een grotere groep? Vraag bij ons naar de mogelijkheden.
Er is ook een besloten facebookgroep voor iedereen die hieraan mee wil doen.

Naar het aanmeldformulier 

Een gezellige ontmoeting  – en elkaar leren kennen
Voor groepen

Als je nieuw bent in Nederland, of al jaren in procedure zit, kunnen dagen lang zijn. Al jaren organiseert Prsent gezellige projecten. waarin Utrechters en nieuwe Utrechters elkaar ontmoeten. Schaatsen, voetballen, pizza eten, biljarten, picknicken, samen koken of spelletjes doen. Alles kan. We bereiden het graag samen met je voor en leggen de contacten zodat je een mooie avond of middag hebt met elkaar.

Welkom in je nieuwe huis – Klussen in het huis van een vluchteling
Voor groepen vanaf 3 personen

Welkom in je nieuwe huisAls vluchtelingen na hun procedure een status krijgen en een huis krijgen toegewezen, moet er in korte tijd vaak veel gebeuren: het huis bewoonbaar maken, een schilderbeurt en wie weet kleine klusjes. Soms kan de tuin wat zorg gebruiken. De woning die toegewezen is, staat vaak ergens anders dan het AZC waar het gezin of de mensen eerst woonden. Soms komen ze van 200 kilometer verderop naar Utrecht, waar ze nog niemand kennen. Deze hulpvragen worden veelal door Vluchtelingenwerk ingediend bij Present. We doen dit soort projecten al bijna tien jaar. De bewoners zelf helpen ook mee. Lijkt het je leuk en zinnig om hierin een handje te helpen?

We zijn afhankelijk van binnenkomende hulpvragen. Daardoor kan het zijn dat het soms even duurt voordat we jou en je groep kunnen matchen aan een vluchtelinggezin dat hulp nodig heeft.

>> Naar het aanmeldformulier

Come & Eat – Nodig een vluchteling uit bij je thuis of je vereniging
Voor individuen, gezinnen en vriendengroepen

Thuis eten met vluchtelingen in UtrechtBewoners van de noodopvang thuis uitnodigen voor een maaltijd! Dat was Come & Eat.  Grootschalig op één avond. Zo kwamen deze mensen een avond uit de drukte van de opvang en leerden in een huiselijke sfeer Nederlanders kennen. Sommigen zien elkaar nog steeds! Nu de noodopvang gesloten is kan dat nog steeds. Voor jou is het een leuke manier om in contact te komen met vluchtelingen.  Je wordt door onze samenwerkingspartner Eet Mee! gekoppeld als je een gezin of individu bent. Studentengroepen en anderen kunnen via Present gekoppeld worden.

>> Lees hier het ervaringsverhaal van de Utrechtse Willemijn

Andere ideeën?

Heb je andere ideeën? Neem gerust contact met ons op! Bij Present zijn we gespecialiseerd in vrijwilligerswerk voor groepen, op incidentele basis, zoals de initiatieven hierboven.

Present Utrecht wordt voor haar werk met vluchtelingen onder andere ondersteund door de Janivo Stichting, het Oranje Fonds, kfHeinfonds en het Kansfonds.

Logo Janivo Stichtinglogo-kans-fonds 

Meer weten

VluchtelingenWerk Nederland
Hoe werkt de asielprocedure in Nederland? Hoe is de opvang van vluchtelingen geregeld? Uit welke landen komen deze mensen en waarom zijn ze gevlucht? VluchtelingenWerk geeft op haar site heldere antwoorden op uiteenlopende vragen.

Opvang asielzoekers in Gemeente Utrecht
Op deze pagina geeft de Gemeente Utrecht antwoorden op veelgestelde vragen en updates over de laatste ontwikkelingen rond opvang voor vluchtelingen in Utrecht.

U voor vluchtelingen
Op de website van U voor vluchtelingen vind je persoonlijke verhalen van vluchtelingen en een overzicht van uiteenlopende initiatieven voor, met en door vluchtelingen.

Welkom in Utrecht
Breed Utrechts platform voor vluchtelingen en individuen en organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen. Op de facebookpagina verschijnen regelmatig aankondigingen van activiteiten voor, door en met vluchtelingen en oproepen voor bijvoorbeeld gezochte materialen of vrijwilligerstaken.

New Neighbours
Dit is een facebookgroep waar vluchtelingen en locals in Utrecht direct met elkaar in contact kunnen komen. De bedoeling is om onderling connecties te leggen.

Onderzoek vrijwillige inzet rond noodopvang
Present liet samen met Stichting Eet Mee! en Taal doet meer een onderzoek doen naar de motivatie en behoeften van vrijwilligers die zich inzetten voor vluchtelingen in de noodopvang. Het onderzoek levert interessante inzichten op voor organisaties, initiatieven en gemeentes die zich bezighouden met vrijwillige inzet rond vluchtelingen.