“Het heeft iets weg van een escape room”

Ha wereldverbeteraar!

Fijn dat je even langskomt op de website van Present Utrecht. Blijf jij misschien ook een beetje in je goede voornemens hangen, zonder echt iets te doen?

  • Je ontmoet misschien wel mensen die het minder goed hebben dan jij, maar in de drukte van het leven kom je er gewoon niet aan toe om hen te helpen.
  • Bovendien weet je niet zeker of die ander wel op jouw hulp zit te wachten. Je wilt je ook niet opdringen natuurlijk!

Herkenbaar? Lees gauw verder! Want er zijn zoveel mensen in Utrecht die jouw hulp goed kunnen gebruiken. Laat je inspireren door het verhaal van Dirk en Titia; mensen die dezelfde ‘maars’ hadden als waar jij tegenaan loopt. En toch hebben zij binnenkort een afspraak met een meneer en mevrouw in hun buurt die hulp nodig hebben. Hoe dat zo gekomen is? Eigenlijk heel simpel! Ze nodigden Present uit om hen op weg te helpen.

Hoe Dirk en Titia hun droom verwezenlijken met hulp van Present

Dirk en Titia Horinga zijn 31 en 29 jaar en wonen in Lunetten. Ze hebben een goedgevuld leven als werkende ouders van twee kinderen. Dirk is programmaleider in Bibliotheek Rivierenland en diaken in de Rehobothkerk en Titia is radiologisch laborant in het UMC en hulpkoster in de kerk.

Eén keer in de 2 weken komen Dirk en Titia met een groep mensen uit de Rehobothkerk een avond bij elkaar. Ze wonen allemaal in dezelfde wijk. Al brainstormend kwamen ze er op dat ze allemaal graag iets willen betekenen voor wijkgenoten die het moeilijk hebben.

En zo begon het hele verhaal. Er waren een paar hordes te nemen. Als we Dirk vragen hoe hij terugkijkt op de maanden die volgden na hun brainstorm, vertelt hij er enthousiast over.

Stap 1: Meer weten

“We hebben een straatpastor uitgenodigd,” vertelt Dirk. “Dat was heel goed. Hij vertelde ons meer over eenzaamheid enzo en hoe dat werkt. Het raakte ons. Wat daar ook uit kwam, is dat er eigenlijk weinig hoeft te gebeuren om op straat te komen. Je relatie gaat stuk, je hebt geen werk meer en je staat op straat. Zo eenvoudig kan het gaan. Mensen die op straat leven zijn niet anders dan ik!”

Na het gesprek met de straatpastor waren Dirk en de anderen des te meer overtuigd van hun verlangen om iets te betekenen voor anderen. Maar nu was de vraag: Hoe en voor wie?

Stap 2: Present uitnodigen

Dirk: “Toen hebben we Present uitgenodigd. Erica Euving kwam langs en vertelde een goed verhaal. Het werd me duidelijk dat je met één ‘ingreep’ eigenlijk al heel veel kunt betekenen voor iemand. Erica vertelde wat voor klussen je allemaal kunt doen, schilderen en dat soort dingen, superleuk. We werden er heel enthousiast van. En wat ik ook fijn vind om te weten van Present, is dat je hulp goed terecht komt. Want als ik hier gewoon in de straat kijk, dan weet je nooit zeker of iemand hulp nodig heeft en of diegene er voor openstaat. Present heeft contact met allerlei instanties en brengt ook het contact tot stand met de buurtgenoot die hulp nodig heeft.”

Present treedt dus op als matchmaker en zorgt voor goede begeleiding rond het project bij de buurtgenoot thuis. Ze waarborgen dat de hulp goed terecht komt.

Stap 3: Concreet maken

Hoewel Present meestal eenmalige projecten faciliteert, besloten Dirk, Titia en de anderen dat ze graag regelmatig iets voor een buurtgenoot willen doen. Ook dat kan Present faciliteren. Dirk: “We hebben de eerste datum inmiddels geprikt. Het kost je wel een zaterdag, dat zal ik er eerlijk bij zeggen, maar dat is niet iets wat ik erg vind. Je weet dat het goed is en dat het gezellig wordt, want je kent de mensen met wie je het gaat doen. We zijn met 15 man, waarschijnlijk kunnen we twee projecten tegelijkertijd doen en daarna komen we met de twee groepen bij elkaar om samen te borrelen.”

En dan aan de slag! Hoe kijken ze aan tegen de eerste klus die voor de deur staat?

Stap 4: Samen de sprong wagen

Samen. Dat is een belangrijke factor voor de kersverse vrijwilligers. “Je gaat samen eigenlijk een avontuur aan hè,” vertelt Dirk. “Je hebt nu escape rooms enzo, eigenlijk is dit ook zoiets… Okay, je doet natuurlijk iets anders en de setting en intentie zijn anders, maar je gaat samen buiten je comfortzone. In je eentje zou je dat niet gauw doen, maar met z’n vieren wel!”

En zo komt het dat Dirk en Titia binnenkort op hun fiets stappen, op weg naar een nieuw avontuur in hun eigen wijk. De vriendengroep is gevraagd om te komen helpen opruimen bij een meneer die hier zelf de fysieke kracht niet voor heeft. De andere helft van de groep gaat schilderen bij een mevrouw en haar zoon, die dit zelf niet kunnen doen. Dirk en Titia kijken enthousiast uit naar de nieuwe ontmoetingen met hun wijkgenoten!

Interesse?

Heb jij ook van die goede voornemens die je nu wel eens in daden om wilt zetten? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact met Present op! Present is gespecialiseerd in (eenmalig) vrijwilligerswerk voor groepen. Zoals je ziet bij Dirk en Titia, is het samen ook veel leuker en gemakkelijker om iets goeds te doen voor mensen om je heen. Heb jij een groep mensen met wie je dit zou kunnen doen? Misschien een groep vrienden, een vereniging, een kerk, je familie of collega’s? Je hebt samen maar één avond of dagdeel nodig en je kunt al ontzettend veel voor een stadsgenoot betekenen! We horen graag van je!

>> Meer informatie over Present
>> Contact opnemen met Present
>> Direct aanmelden

25 januari 2017