Nieuws

Sociaal tuinieren in Rivieren- / Dichterswijk

7 november 2022

"Toch mooi dat mevrouw na jaren weer haar schuur in kan” 

 
UTRECHT, 29 oktober 2022 – Stichting Present wil mensen kennis laten maken met vrijwilligerswerk en hen enthousiasmeren zich vaker voor een ander in te zetten. Het mes snijdt aan twee kanten want iemand helpen is belonend en mooi werk, de ontmoeting is bijzonder en anderzijds kan iemand enorm geholpen worden. Afgelopen zaterdag stond in het teken van tuinieren. Er werden twee tuinen in Rivierenwijk goed aangepakt door in eerste instantie drie vrijwilligers, maar dit werden al snel een heel aantal meer. Het doel van de dag; samenkomen en een ander helpen weer volop te kunnen genieten van zijn of haar tuin.  

Na gezamenlijk de dag te beginnen met een bakje koffie of thee en een groot stuk taart in buurthuis ‘de Nieuwe Jutter’, gaan de twee vrijwilligersgroepen onder begeleiding van een groepenbegeleider van Present beide een ander kant van Rivierenwijk op. Een van de tuinen is van Kees*. Kees opent nog een beetje slaperig de deur voor de vrijwilligers, wijst hen naar de tuin en vertelt dat hij later wel even goed kennis komt maken. Kees ziet er ruig uit, met een lange grijze staart tot op zijn billen. De muren van zijn woonkamer zijn zwart en paars, en hangen vol met fantasy spullen en enkele motorjasjes, in de hoek van de kamer staan een aantal stoere gitaren. Het eerste wat je ziet als je naar zijn tuin kijkt is het hoge onkruid, en twee hoge grote bakken waar in potentie mooie planten kunnen staan maar die nu vrijwel geheel leeg zijn. De vrijwilligers’ handen jeuken en ze gaan meteen aan de slag. Binnen 10 minuten hebben zij vrijwel al het onkruid verwijderd en ziet de tuin er meteen al heel anders uit. *Hanneke pakt de tegels goed aan, geen onkruid mag ertussen blijven zitten en het liefst wil ze ook alle algen verwijderen. Haar partner, die doordeweeks op een boerderij werkt, is een sterke man die de tuinman genaamd Pieter helpt veertien zware zakken nieuwe biologische aarde de tuin in te tillen. Al voor de pauze zitten er nieuwe worteldoeken in de bakken en zijn de veertien zakken al leeggegooid. Pieter is een creatieve tuinman die het probleem van te weinig aarde goed weet op te lossen en nog op wat andere adressen meer goede aarde weet te regelen om de bakken en het gedeelte van de tuin waar nu tegels zijn verwijderd goed op te vullen met vruchtbare grond. Het zweet op de voorhoofden van de vrijwilligers begint zichtbaar te worden op deze warme herfstdag, dus na een bijzondere kennismaking met Kees en heel wat grappen, tijd voor de lunch. Deze is geheel verzorgt door mensen van het burennetwerk (Inloop van Buren) zoals o.a. Rob en Lot en het buurthuis ‘t’ Strandpaviljoen’. 

Tot mijn grote verbazing is het aantal vrijwilligers opeens enorm toegenomen. In het buurthuis rennen nu zo’n vijf kinderen rond met een aantal ouders. Terwijl we een heerlijke lunch met verse broodjes, kaas, en humus eten maken we kennis met de nieuwe mensen die zich bij deze dag hebben aangesloten. Bij het tweede adres, waar een enorm overwoekerde tuin met bramen was, viel het de buren op dat er opeens mensen bij deze 94 jaar oudere dame in de tuin bezig waren. De buren, die al veel voor deze dame doen, waren gaan kijken en komen helpen. Ook hebben zij nog de overburen van de woonboot weten te enthousiasmeren ook hun handen uit de mouwen te steken. En zo zijn er opeens drie volwassenen en vijf kinderen geactiveerd om ook te helpen deze tuin braamvrij te maken. Hard staat iedereen te ploegen om de bramen met kluit en al te verwijderen zodat de oudere dame eindelijk na jaren weer haar schuur in kan. Geen wortel mag nog uitsteken op haar weg daarnaartoe. De buren die zijn komen helpen lijken in eerste instantie heel uiteenlopend. De een is een koppel waarvan de man als vuilnisman werkt, ondanks wat zijn vrouw ‘zijn smetvrees’ noemt, het andere stel komt oorspronkelijk uit Duitsland en heeft een eigen woonboot tegenover het huis van de oudere dame laten bouwen, geheel met zonnepanelen bovenop en een grote tuin aan de voorzijde. Het eerste koppel snakt naar een glas cola, en de ander naar een appel uit eigen tuin. Mooi om te zien hoe hun dienstbaarheid en het echt hard willen werken voor een ander deze mensen bij elkaar brengt, en hoe hun al eerdere opgebouwde vriendschap hierdoor nog extra versterkt wordt. Hopelijk willen zij na deze georganiseerde dag van Present zich blijven inzetten voor hun buurvrouw. Met vermoeide armen maar een enorm voldaan gevoel vertrekt iedereen aan het einde van de middag weer richting hun eigen huis. 

__________________________________________________________ 

*namen aangepast voor meer anonimiteit