10 juni Burgerschapsdag Van Lodensteincollege

07-06-2021

PRESENT VEENEDAAL BRENGT MENSEN BIJ ELKAAR
Leerlingen VLC helpen tijdens Burgerschapsdag

Op donderdag 10 juni steken ruim tachtig leerlingen van het Van Lodenstein College (VLC) uit Kesteren de handen uit de mouwen. In samenwerking met Present Veenendaal krijgen mensen op zeventien locaties hulp. Diverse groepjes knappen onder andere tuinen op, nemen mensen in een rolstoel mee voor een wandeling en high tea of maken huizen In Veenendaal en omgeving spic en span. Het is de tweede keer dat leerlingen van het VLC in Kesteren op deze manier in actie komen.

Reacties van enkele van de leerlingen tijdens de vorige Burgerschapsdag: “Het was erg leerzaam. Je kreeg goed zicht op het werk van de begeleiders. Erg leuke sfeer. De mensen die we hielpen waren erg dankbaar.

Waarom een Burgerschapsdag
Het Van Lodenstein College (VLC) vindt het belangrijk aan te sluiten bij de aanleg, gaven en interesse van de leerlingen. De school streeft ernaar leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op vervolgopleiding of werk. De school bereidt leerlingen niet alleen voor op een vak, beroep of studie, maar ook op christelijk burgerschap. “Leerlingen ontdekken deze dag hun talenten en leren elkaar in een andere setting kennen. En dat geldt natuurlijk ook voor de mensen die ze normaal gezien niet zo snel zouden ontmoeten. Zo kunnen leerlingen en mensen die hulp nodig hebben iets voor elkaar betekenen. De samenwerking met Stichting Present sluit goed aan bij de manier waarop onze school wil bijdragen aan burgerschapsvorming”, zeggen Annemiek Pul en Alinda van Dijk, begeleidende docenten namens de school.

Goede samenwerking
Stichting Present Veenendaal is blij met deze uitgestoken hand van het VLC. Judith Steegmans, coördinator: “Het was even spannend of we door konden gaan vanwege corona. Gelukkig is het met de nodige aanpassingen, zorgvuldigheid en goede samenwerking met organisaties als Quarijn, Charim, Sante Partners, GGZ plus, Zideris, Zorg Op Maat, Kwintes, Philadelphia en Onder Ons van de grond gekomen. Netwerk voor Jou schoot te hulp met afvalvervoer en een aantal begeleiders. En dankzij de flexibiliteit van zowel leerlingen als docenten van het VLC en ACV is het gelukt.

In een dag het verschil
Stichting Present Veenendaal maakt de ontmoeting tussen diverse mensen mogelijk. Dankzij de inzet van de leerlingen in kleine groepjes, kan er in slechts een dag het verschil worden gemaakt in iemands leven. Vaak is het de eerste stap waardoor mensen het weer zien zitten om op een positieve manier verder te gaan. De Burgerschapsdag voor scholen biedt daar een mooie kans voor”.  Present zet vrijwilligers groepsgewijs in voor praktische en sociale projecten. Dit is afhankelijk van de wens van de groep of het nou gaat om een school, maatschappelijk betrokken bedrijf, kerk, of gezin. Meer informatie op deze website.