De investering méér dan waard!

23-04-2021

Om strak 10 uur zitten ze klaar. Vier medewerkers van Vattenfall Nederland en ING. Na een korte introductie zijn ze vooral erg benieuwd naar wie ze tegenover zich gaan krijgen.

Nietsvermoedend zitten een aantal bewoners van Charim, locatie de Meent op hun kamer. Al een jaar lang is het minder dan minimaal wat zij aan bezoek mogen ontvangen. Contact met de buitenwereld lijkt wel iets van vroeger. Ondanks dat iedereen zijn uiterste best doet is eenzaamheid niet te voorkomen. Want aan activiteiten als de Soos of bloemschikken kan deze meneer of mevrouw niet meedoen.

Dan komt er iemand hun kamer binnen met een tablet. ‘Dat is niks voor mij, zet hem maar uit’ vindt één bewoner. Maar de zorgmedewerker houdt aan, en ineens is er iemand op het scherm te zien.

Een kort gesprekje vindt plaats. ‘Wie bent u? Wat doet u? Wat heeft u gedaan?’ Het eerste contact is gelegd en al snel is het ijs gebroken. Bij de één komt het wel van voorlezen en bij de ander gaat het vooral over welke plaatsen ze hebben gezien in het leven. Een tour langs bijzondere plekken in Nederland wordt via een scherm gedeeld.

Tot de spanningsboog op is. Bij de één is dat na een kwartier, bij de ander na drie kwartier. En allemaal zijn ze moe, maar voldaan.

Als de zorgmedewerker haar rondje heeft gelopen langs de kamers komt ze bij me terug. ‘Ze waren tot aan tranen ontroerd’ verteld ze. ‘Dat een wildvreemde zomaar tijd voor mij heeft, om naar mij te luisteren.

Als ik afsluit met de voorlezers deel ik met hun wat ik terug heb gekregen. En ook zij worden hierdoor geraakt. ‘Het is zo’n kleine moeite, het is nog geen uurtje van je tijd, maar het is écht elkaar wederzijds een groot plezier doen. En die investering is het méér dan waard!’

Dit project werd beoordeeld met een ‘dikke’ 9, maar vooral met blijdschap in de ogen van acht vreemden voor elkaar, die nog toch iets gezamenlijk delen. Misschien wel meer dan ze gedacht hadden.

Heb jij dit gelezen, en ben jij jaloers op de voorlezers die vandaag zo’n onvergetelijke ervaring hadden? Jij kunt dat ook hebben! Neem voor meer informatie contact op met Ineke Jonker van Present Nederland. ineke.jonker@presentnederland.nl