Klussen, een cadeautje en samen eten

14-11-2018

Afgelopen maand hebben 2 bijbelkringen van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt zich ingezet als vrijwilligers via Present. Beide groepen gingen een praktisch project doen, en beide groepen gingen aan de slag bij mevrouwen waar het huis opgeknapt mocht worden.

Behangen

De eerste groep kreeg de actie ‘behang van de muren halen’. De mevrouw die hier woonde had jarenlang gerookt. Maar ze was gestopt. En als ‘beloning’ bedacht de hulpverlener dat het mooi zou zijn als het huis een opknapbeurt zou krijgen. Het behang en het plafond waren allemaal door de nicotine gekleurd. Op de naden, waar het behang over elkaar zat, zag je het verschil tussen de oorspronkelijke kleur en het door rook gekleurde behang. Met sponsen en een stoomapparaat ging de groep aan de slag. Gelukkig zat het behang niet al te vast op de muren, na iets meer dan 2 uur was al het behang van de muren af. Dit maakte al een heel groot verschil, want onder het gele behang kwamen witte muren tevoorschijn.

Cadeautje

De tweede groep zou de week erna bij deze plek aan de slag gaan om te behangen en misschien ook het plafond te sauzen. Maar vlak na de klus had een medewerker van Present die verantwoordelijk voor de klus was de hulpverlener van mevrouw aan de telefoon. De hulpverlener vertelde dat mevrouw via via een oude vriend was tegengekomen die had aangeboden dat hij de klus wel af wilde maken. Supermooi voor mevrouw. Een cadeautje!

Toch een match

Maar de tweede groep had wel een avond gepland om iets te doen voor Present. Een andere match werd gemaakt. Leek het vorige week nog of de klus waar ondertussen 2 groepen waren geweest (pizza + wit plafond) nog wel even onaf zou blijven, kon er nu na een week al een nieuwe groep komen om het huis mooi te maken.

Ontmoeting

Naast dat de groep supergoed aan de slag ging en in 1 avond de klus afmaakte – de gaatjes in de muren dichtte, de muren witte en alles weer netjes opruimde, was er iets speciaals aan deze groep, en vooral aan de gastvrouw van de avond. Deze mevrouw houd namelijk ontzettend van mensen om zich heen, maar ze heeft niet heel veel netwerk. Vroeger groeide ze op in een familie met 6 broers en 6 zussen, maar nu woont ze alleen in Wageningen. Een vriendin komt haar soms opzoeken, en helpen met ingewikkelde brieven, er komt soms een hulpverlener langs… Maar het samen eten mist ze. Afgelopen keren maakte ze altijd al eten voor de groepen die langskwamen, maar deze avond hadden we bedacht dat de groep kom komen eten. En zo zat, voor de klus, de hele groep door de woonkamer met borden met heerlijk eten, te genieten van de Afrikaanse gastvrijheid. Voordat de klus af was, was de klus al geslaagd.