De bloemetjes buiten zetten met YouChoose

02-08-2019

YouChoose, een groep jongeren van verschillende kerken uit Wageningen zette zich deze week in voor Wageningen. Via Present gingen ze in tuinen aan het werk en bezochten ze het AZC. Tegelijkertijd kwam IJssalon Antonio langs om ijsjes uit te delen bij het AZC. Een mooie dag!

In de zomer maakt YouChooze zich graag nuttig voor anderen in Rome t/m Wageningen. Voor Present zetten ze zich in door met de helft van de groep naar het AZC te gaan, en met de andere helft diverse tuinen mooier te maken.

In drie verschillende tuinen wordt hard werk verricht: zo slepen de jongeren onder andere met takken, schoffelen onkruid en graven bamboe uit. De tuineigenaren zijn zichtbaar blij met de komst van de jongeren. Een van hen zei met trots tegen mij: ‘Mooi he die boompjes zo’. Ook een van de helpende jongens heeft een glimlach op zijn gezicht. Hij vertelt dat hij in totaal al in tien tuinen heeft meegeholpen en dat hij het fijn vindt om iets voor een ander te doen. ‘ Je weet nooit wat je bij een ander teweeg brengt.’ Wat een vernieuwde tuin voor iemand kan betekenen lijkt soms een kleinigheidje terwijl het een groots effect heeft.

In het AZC werd geknutseld, gesport, gekletst, gekleurd en gedanst op Arabische muziek. “Op een gegeven moment had ik vijf kinderen die op me hingen en ging ik dansen. Dat was het leukste van de dag!” verteld een van de tieners. Rond de lunch verscheen Antonio van Antonio IJssalon uit Wageningen bij het AZC met een ijskar. Hij deelde gratis ijsjes uit, die erg werden gewaardeerd door de bewoners van het AZC. Mooi hoe deze twee acties toevallig op deze dag samenkwamen!

Een groepje vertelt dat ze de avond ervoor veel samen hebben gebeden en lang hebben gepraat bij het kampvuur. Een korte nacht dus maar geklaag is er amper. Ze hebben een doel en gaan gericht aan de slag. Iemand van de leiding legt uit dat hij zijn motivatie haalt uit het stimuleren van jongeren om anderen te helpen. ‘Vaak vinden ze het lastig hoe, wie en waar ze een steentje kunnen bijdragen. Present is dan een ideale organisatie’. En een van de jongeren zei al: ‘ Dit ga ik vaker doen’. Samen vrijwilligerswerk doen brengt mensen met elkaar in contact en verlaagt de drempel om hulp aan te bieden, was de conclusie aan het eind van het gesprek.

De band tussen Present en de kerk is goed zegt Louise, jongere bij YouChoose en initiatiefnemer voor de klussen van Present. Met YouChoose initiatief, doorzettingsvermogen en mooie gezang, liggen er vast nog mooie acties in het verschiet.

De rest van de week zet YouChooze zich nog op allerlei andere plekken in Wageningen in, om op zaterdag af te sluiten bij een gratis open maaltijd “Free Food, Good Mood” tussen 18 en 21 u op het plein achter de grote kerk in Wageningen.

YouChoose bedankt!