Schuur vol herinneringen

24-06-2021

Wat mooi dat deze hulpontvanger de moed had vrijwilligers te laten helpen om zijn oude schuur weg te halen. Niet zomaar een klus en niet zomaar een schuur. Een schuur vol met herinneringen. Tussen alle spullen lag een oud oranje T-shirt dat herinnerde aan het feit dat dit de plek was waar vroeger zo’n 25 man (incl. kinderen) voetbal hebben gekeken: EK, WK, wat was dat een feest! En ook een speciale herinnering aan de vader van de hulpontvanger die vroeger vaak op vrijdagavond om 19:30 uur al klaar zat in de schuur voor een gezellige avond, terwijl de avond pas om 20:00 uur begon. Om te klaverjassen bijvoorbeeld.

Het slopen van de schuur stond al eerder op de planning. Hij deed geen dienst meer; het lukte de hulpontvanger niet ‘m te onderhouden: de schuur was meer een opslagplek en sta-in-de-weg-geworden. Ook de enorme kastanjeboom erboven moest gesnoeid worden. Voor de hulpontvanger was het laten afbreken van de schuur een heel proces van uit handen moeten geven. En een maandje geleden was het zover. Het bestuur van de studentenvereniging NSW had de wens samen een praktische klus te doen en had een dag geprikt om (afwisselend in kleine groepjes) de handen uit de mouwen te steken. Hoe ze dit ervaren hebben? Ik denk dat dit o.a. goed uit de foto’s af te leiden is…

Vrijwilliger: ‘De ontmoeting was heel ontspannen, de hulpontvanger ontving ons hartelijk en bood ons meteen iets te drinken en te eten aan. We hadden een gezellig gesprek als hulpgevers met de hulpontvanger over van alles en nog wat, wat de sfeer ontspannen en goed maakte. Eerst wilde de hulpontvanger liever geen hulp toelaten van andere mensen dan zijn eigen contacten, omdat hij zich hier heel bezwaard over voelde en liever wilde dat bekenden hem zouden helpen. Toch zijn wij als hulpgevers gekomen, achteraf hoorden we van de hulpontvanger hoe fijn hij het vond dat we waren gekomen en hem hadden geholpen. Hij was blij met dat de klus was geklaard en had een goede ervaring gehad met hulp krijgen van Present. Het slopen van het schuurtje was gezellig, leuk om te doen en het gaf voldoening om zo iets te betekenen voor een ander.’

Maar voor dit alles kon gebeuren was er natuurlijk de nodige voorbereiding. Hoe breek je een schuur veilig af? Vrijwilliger Bart gaf hierin goed advies. Eerst de elektriciteit eraf. Want de schuur was van alle gemakken voorzien. Steunbalken aanbrengen voor de veiligheid en vervolgens de schuur leeghalen en stapsgewijs afbreken. Buurtbeheerder Dennis van De Woningstichting toonde betrokkenheid en kwam langs. Hij bracht twee kruiwagens mee, handig! Aan het einde van de middag kwam er ook nog onverwachte hulp van familie: de zoon en zijn maat wisten de dikke balken met een kettingzaag door te zagen, waardoor het inderdaad lukte om de schuur in één dag tijd weg te krijgen😊. De hulpontvanger is opgelucht dat de schuur weg is, ook al ging dat af en toe op een studenten-manier…. (zie foto student op het dak;) Fijn dat de buren ook weer goed achterlangs kunnen. Wat een mooie samenwerking van zoveel verschillende mensen!