Vrijwilligers vergroenen de Akeleistraat!

13-11-2021

Vorige week zaterdag werd in de Akeleistraat voor de tweede keer het project Sociaal Tuinieren georganiseerd. Verschillende tuinen in de straat werden door een diverse groep opgeknapt.  

De ruim 15 vrijwilligers hadden zich opgegeven om voor één middag de handen uit de mouwen te steken. Centraal in het project stond de ontmoeting met elkaar en het vergroenen van de tuinen. Vrijwilliger Karsten (23 jaar) vertelt: ‘Ik vind het erg rustgevend om lekker in de tuin bezig te zijn. Zelf heb ik geen tuin in mijn studentencomplex, dus daarom is het leuk om zo hier actief te zijn.’ Naast studenten en werkenden waren er ook twee mensen uit het AZC betrokken bij het project Sociaal Tuinieren. Eén van hen vertelt: ‘Ik word moe van alleen maar zitten en ik krijg er energie van om dingen buiten het AZC te doen!’   

De werkzaamheden van de vrijwilligers hebben een positief effect op de buurt. Enkele buurtbewoners gaan zelf ook actief aan de slag in hun tuin. ‘Goed voorbeeld doet volgen’, geeft één van de buren aan. Aan het einde van de projectdag werden door de vrijwilligers ook nog gratis bloembollen uitgedeeld van Stichting FreedomFlame NL, met als doel om buurtbewoners te motiveren om hun tuinen verder te vergroenen.   

Jan Willem Jansen (88 jaar) woont al meer dan vijftig jaar in de Akeleistraat en is één van de bewoners waarbij de voortuin opgeknapt is door de vrijwilligers. Niet lang na de start van het project, verscheen hij met warme soep die hij speciaal voor die ochtend had gemaakt. Op de vraag wat meneer Jansen ervan vindt dat er meerdere vrijwilligers in zijn voortuin bezig zijn om verschillende planten te poten, weet hij dan ook maar één antwoord: ‘Dat vind ik prachtig!’  

Het Sociaal Tuinieren project is opgezet door Present Wageningen, in samenwerking met de Woningstichting, Steenbreek en Solidez, en werd financieel ondersteund door o.a. RCOAK, Gemeente Wageningen en het Wagenings Nut.   

Foto’s: Dennis Daamen & Katherina Soetendal