Team en Bestuur

Operationeel team

Wilma Smilde – Projectcoördinator, focus studentenWilma

“Die ander, net zo mens als ik”
Afgestudeerd Internationale Ontwikkelingsstudies, en nog altijd probeer ik mijn idealen vast te houden, en iets te betekenen voor de ander in deze wereld. Supergaaf hoe Stichting Present mensen verbindt aan elkaar, en heel leuk hoe ik daarin iets kan betekenen. In vind het interessant en leuk om mensen te ontmoeten die in een heel andere situatie zitten, een heel ander leven hebben. En dan erachter te komen dat die ander net zo mens is als ik. Bij Present werk ik als Projectcoördinator Studentengroepen. Wil je met je studentenvereniging/voetbalclub/dispuut/ commissie/kring/studievereniging/bestuur of gewoon een groepje vrienden een dagdeel de handen uit de mouwen steken? Wil je even van het ‘studentenleveneilandje’ af? Wil je even de ander ontmoeten, in Wageningen? Ik hoor graag van je!

 

Margriet

Margriet Lamers – Projectcoördinator

‘Wees vervuld van dankbaarheid’

Het is niet vanzelfsprekend dat in het leven van een ieder alles goed verloopt. Dankbaar ben ik voor alles wat ik heb mogen ontvangen. Vanuit die dankbaarheid en om uit te delen wat we ontvangen hebben wil ik dit mooie werk doen. Sinds 2018 ben ik bij Present betrokken als groepenbegeleider. Dit smaakte naar meer! Geweldig dat ik hier sinds maart 2019 mijn werk van heb mogen maken! Ik hoop een goede schakel te zijn in het verbinden van mensen.

 

 

 

Matthias Krins – Groepenbegeleider & oud-medewerker

‘Een opmerkzaam hart’
Tegenwoordig is het makkelijk geworden om jezelf af te sluiten van wat er om je heen gebeurt. Veel problematiek is onzichtbaar en speelt zich voornamelijk af achter de voordeur. Juist daarom is het zo belangrijk om contact op te zoeken met mensen om ons heen. Door te horen en zien wat er gebeurt in onze omgeving, kunnen we ook van betekenis zijn voor elkaar. Stichting Present helpt hierbij door een brug te slaan en vrijwilligers in contact te laten komen met mensen in hun eigen omgeving. Juist daarom vind ik het zo bijzonder dat ik de komende maanden voor deze stichting mag werken als projectcoördinator. Mijn doel hierbij is om studenten te stimuleren om vanuit een opmerkzaam hart te leven.

 

 

Marieke Smit – Groepenbegeleider

‘Ik vind het belangrijk om ook hen te zien die niet gezien worden.’
Tijdens je studententijd is het vrij makkelijk om helemaal op te gaan in je eigen leven: je eigen studie, je eigen vrienden, je eigen kerk… Maar voor wie geen sociaal netwerk heeft, is dat helemaal niet zo makkelijk, terwijl juist die mensen wel wat extra hulp kunnen gebruiken. Ik vind het belangrijk om ook hen te zien die niet gezien worden. Daarin spreekt de werkwijze van Present me heel erg aan. Ruim een jaar geleden heb ik voor het eerst met Present iemands tuin grondig getransformeerd, maar later heb ik ook een huis geschilderd, kerstliederen gezongen met dementerende ouderen, als Piet en Sinterklaas huizen bezocht… Het is super gevarieerd en je leert er vaak ook nog wat van! Het is dus winnen voor beide partijen, en ik vind het supertof dat ik als groepenbegeleider mee kan werken om meer mensen die winst te geven.

 

 

Leontine van Eck

 

Leontine van Eck –  groepenbegeleider & oud bestuurslid

“Present helpt mensen om weer te ontdekken dat je op een eenvoudige manier een ander blij kunt maken. Je geeft wat je hebt…..!”
In 2013 kwam ik voor het eerst in contact met Present Wageningen. Ik kreeg een goede indruk van de manier waarop vrijwilligers en hulpvragers begeleid worden. Ze worden niet ‘het bos in gestuurd’, maar de wederzijdse verwachtingen worden duidelijk gecommuniceerd. Toen ik gevraagd werd voor het bestuur heb ik vrij snel positief gereageerd, omdat ik graag mijn tijd en talenten wil inzetten voor iets waar ik enthousiast over ben! Ik help ook als groepenbegeleider mee om het werk van binnenuit te leren kennen. In de afgelopen jaren ben ik vrijwilliger geweest bij welzijnsorganisatie Solidez, in de kerk en op de basisschool. Deze ervaringen neem ik mee om het werk van Present verder uit te bouwen.

Bestuur

Sjoerd Spoelstra – Voorzitter

“Er zijn voor de ander, praktisch en doelgericht.”
Ik was al een tijdje aan het rondkijken hoe ik mij naast mijn contacten in de eigen kerk zou kunnen inzetten voor de mensen in Ede en omgeving. Via de kerk kende ik Stichting Present Ede. Ik heb in het verleden een paar keer meegedaan aan een project van Present en was gelijk enthousiast over de opzet. Toen ik gevraagd werd als Penningmeester heb ik niet lang na hoeven denken. Ik draag graag mijn steentje bij aan Present Ede en Wageningen om het daarmee mede mogelijk te maken om de mensen in Ede en Wageningen die het nodig hebben een zetje in de rug te kunnen geven.

 

 

 

Elise Hoek – secretaris

 

Eric Grauss – Penningmeester

Als het net even anders was gegaan (Herman van Veen)
Mensen zijn mijns inziens in de kern grotendeels gelijk. Allemaal hebben we dezelfde behoeftes of dat nu eten en drinken betreft, veiligheid en zekerheid of liefde en geborgenheid. Het grote verschil tussen de één en de ander is dat het leven net even anders is verlopen. Dit vertaalt zich voor de één in voorspoed en voor de ander in tegenspoed. Ik heb de mazzel dat het leven voor mij tot nu toe voorspoedig is verlopen. Om me heen zie ik echter helaas dat niet iedereen dat kan zeggen. Met leden van de kerk waar ik onderdeel van ben, hebben we inmiddels meerdere projecten mogen uitvoeren met Present. Mijn motivatie daarbij is mensen, die de nodige tegenwind in hun leven hebben gehad, een duwtje in de rug te geven. Toen ik dus werd gevraagd om in het bestuur mee te werken, heb ik daar ja opgezegd. In de verwachting dat ik daarmee, weliswaar indirect, mensen verder kan helpen.

 

Johan Schuitemaker – Algemeen bestuurslid & groepenbegeleider (Ede)

Hallo buurman, zal ik je daar even mee helpen?
Ik geloof dat iedereen er diep van binnen voor open staat om anderen te helpen. Om er te zijn voor elkaar. In onze directe omgeving – ouders, kinderen, vrienden – doen we dit al continu! Maar vaak komen we niet veel verder dan dat. De wil is er misschien wel, maar de drempel om iets extra’s te doen in de straat, wijk of stad bij mensen die je niet kent, maar het zo verschrikkelijk hard nodig hebben, is vaak te hoog. Want waar zou je dan moeten beginnen?
Voor mij is Present de perfecte organisatie die je helpt om die drempel over te stappen. Zij hebben de kennis, ervaring en netwerk om dit voor jou te organiseren. Samen met Present heb ik ooit ook mijn eerste stapjes gezet in de wereld van het vrijwilligerswerk. Eerst als groepenbegeleider en nu ook als bestuurslid. En als je hier eenmaal mee begint dan wordt die drempel steeds kleiner. En dan is de missie van Present geslaagd!

A-je-to!

 

Ries Brouwer – Algemeen bestuurslid

Iedereen wil wel iets doen voor een ander.

Alleen hoe maak je deze intentie concreet. Je kent geen mensen die jou vragen om een klusje op te knappen. Alleen is niet zo gezellig. En wanneer moet ik dat dan doen?…………  Er zijn voldoende ‘beren’ op de weg die je tegen kunnen houden. Maar wanneer je eenmaal de ervaring hebt gehad hoe leuk het is om samen een klus te doen; wanneer je ervaren hebt hoe mensen in de problemen kunnen komen omdat ze zelf het overzicht niet meer hebben; of wanneer je ziet hoe fijn mensen het vinden wanneer je met hen aan het werk gaat, dan smaakt het vanzelf naar meer. Daarom is Present ook zo waardevol.

Ik ben altijd actief geweest op het terrein van welzijn en zorg, maar vaak vanuit de hulpvragerskant. Het intrigeert me om nu eens aan de kant van de bieder van een dienst te staan. Ik heb ervaren en ook veel meegemaakt wat vrijwillige inzet voor meerwaarde aan de bieder kan leveren. Er is een wederkerigheid in het doen van vrijwilligerswerk. Je geeft je inzet en tijd, maar krijgt er ook weer zoveel voor terug aan ervaring, inzicht in mensenlevens, contacten met mensen buiten je eigen levenssfeer.  En ja, vaak ook waardering.