Team en Bestuur

Operationeel team

Wilma Smilde – Projectcoördinator, focus studentenWilma

“Die ander, net zo mens als ik”
Afgestudeerd Internationale Ontwikkelingsstudies, en nog altijd probeer ik mijn idealen vast te houden, en iets te betekenen voor de ander in deze wereld. Supergaaf hoe Stichting Present mensen verbindt aan elkaar, en heel leuk hoe ik daarin iets kan betekenen. In vind het interessant en leuk om mensen te ontmoeten die in een heel andere situatie zitten, een heel ander leven hebben. En dan erachter te komen dat die ander net zo mens is als ik. Bij Present werk ik als Projectcoördinator Studentengroepen. Wil je met je studentenvereniging/voetbalclub/dispuut/ commissie/kring/studievereniging/bestuur of gewoon een groepje vrienden een dagdeel de handen uit de mouwen steken? Wil je even van het ‘studentenleveneilandje’ af? Wil je even de ander ontmoeten, in Wageningen? Ik hoor graag van je!

 

Esther Speksnijder-Krämer – Projectcoördinator

“Alles wat een mens niet alleen kan dragen, kunnen we ook samen dragen.”
Om me heen, in eigen stad, wijk of straat, zie ik soms de eenzaamheid of nood. Ik zie ook genoeg mensen die bereidheid en energie hebben – of ook een specifiek talent of bepaalde expertise – om wat te doen voor een medemens, maar de vraag is vaak hóe!

Ik vind het erg mooi om met ons team de uitdaging aan te gaan steeds de brug te slaan naar de mensen waar de nood het hoogst is, want… ieder mens komt in zijn of haar leven wel eens iets tegen dat te groot is voor hem of haar alleen.
Goed om dan als Present letterlijk ‘aanwezig’ te zijn (juist voor wie hulp niet vanzelfsprekend is). Een handje helpen of gezelschap, een beetje ‘actieve’ genade en liefde; dat kunnen we allemaal op zijn tijd wel goed gebruiken!
Gaaf te zien dat iets relatief ‘kleins’ (de uurtjes en energie die groepen geven), in verhouding dan zo groot is voor die ander! Weer licht in hun ogen te zien. En voldoening en blije gezichten bij de vrijwilligers! Ik zie uit naar nog vele van deze momenten: Een bijzondere baan!

Margriet

 

Margriet Lamers – Projectcoördinator

‘Wees vervuld van dankbaarheid’

Het is niet vanzelfsprekend dat in het leven van een ieder alles goed verloopt. Dankbaar ben ik voor alles wat ik heb mogen ontvangen. Vanuit die dankbaarheid en om uit te delen wat we ontvangen hebben wil ik dit mooie werk doen. Sinds 2018 ben ik bij Present betrokken als groepenbegeleider. Dit smaakte naar meer! Geweldig dat ik hier sinds maart 2019 mijn werk van heb mogen maken! Ik hoop een goede schakel te zijn in het verbinden van mensen.

 

Gerjanne van der Sluijs – trainee & stagiair

Het leven is mooier als we samen leven.
Echt samen dingen ondernemen. Als we er voor elkaar zijn. Als we naar elkaar omzien. Daar werken we bij Present voor.
Het werk dat Present faciliteert is betekenisvol voor de hulpontvanger, maar zeker ook voor de mensen die hun handen uit de mouwen steken. Doordat ze samen aan een klus werken in een situatie waarin ze anders niet zijn, zien we dat banden worden versterkt.
Als trainee heb ik volop de mogelijkheid om me te ontwikkelen: er zijn fijne trainingen met anderen van Jong Present. Zo kunnen we ervaringen uitwisselen en beter Present zijn. De opgedane vaardigheden zijn ook nuttig buiten Present.
Dit is waarom ik Present ben.

Daphne Meijer – Trainee

‘Een waardevolle ontmoeting’
Present verbindt mensen met elkaar, verbreedt mensen hun horizon en helpt mensen vooruit. Ik vind het mooi om te zien dat een groepje mensen met de inzet van relatief weinig tijd toch veel kan betekenen voor anderen. Dat een muur toch even mooi wordt geverfd, een tuin opgeruimd of er een gezellige middag ergens is. Door het werk van Present vinden waardevolle ontmoetingen plaats. Ik ben blij mij te mogen inzetten voor Present om deze ontmoetingen te faciliteren en door dit proces heen veel kennis en ervaringen op te doen en heb dus veel zin in mijn aankomende tijd bij Present!

 

Douwe de Vries

Douwe de Vries – Vrijwilliger Studentengroepen

“Never look down on anybody unless you are helping them up”
Ik studeer Internationale Ontwikkelingsstudies aan Wageningen University. Bij mijn studie hebben we het veel over ontwikkelingshulp in Afrika. Ik geloof echter dat je niet eerst in het vliegtuig moet stappen om iemand te kunnen helpen, het kan ook in je eigen buurt/stad!! De formule van Stichting Present werkt; het richt zich op het aanbod en zoekt dan via de maatschappelijke organisaties de vraag. Juist het werken vanuit het aanbod spreekt mij erg aan; door elkaars talenten goed te gebruiken kunnen we een verschil maken in het leven van een ander. Ik geloof dan ook dat juist die mensen die het moeilijkst zijn lief te hebben, degenen zijn die liefde het meeste nodig hebben. Never look down on anybody unless you are helping them up!

 

Rachel Looijenga – Groepenbegeleider (oud trainee)

“Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf.”
Is toch wel mijn motto, erop vertrouwen dat het hoe dan ook wel goed komt, links of recht om. Via mijn studentenvereniging VGSW kwam ik in aanraking met stichting Present, meermaals heb ik met een groepje mensen leuke projecten mogen doen. Vooral de praktische klussen vind ik altijd erg leuk om uit te voeren. Zelf lekker actief bezig zijn, en daarmee ook nog een ander helpen! Nu ben ik inmiddels aan mijn master Ruimtelijke Planning begonnen en leek het mij gaaf om bij Stichting Present ook eens achter de schermen te kijken. Dit jaar werk ik bij Present als Trainee Projectcoördinator. Ik heb er ontzettend veel zin in om mijzelf hier te ontwikkelen, veel te leren over de organisatie, en contacten te leggen tussen studenten die tijd over hebben en inwoners van Wageningen die wel wat hulp kunnen gebruiken!

 

Julia Noorlander – Groepenbegeleider (oud trainee)

The only solution is love.” (Dorothy Day)
Met mijn studie Internationale Ontwikkelingsstudies ben ik bezig met het bestuderen van grote ontwikkelingsvraagstukken zoals armoede. Hierbij leer ik vooral hoe complex het is om grote problemen aan te pakken. Toch geloof ik dat het eigenlijk heel simpel is om de leefomstandigheden van mensen te verbeteren, en dat begint bij onszelf: bij het liefhebben van onze medemensen. Door onze tijd en talenten te gebruiken om er praktisch of sociaal te zijn voor elkaar, ontstaan waardevolle ontmoetingen, tussen rijk en arm, jong en oud. Het spreekt me erg aan dat Present in de samenleving een beweging op gang wil brengen waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien! Ik kijk er naar uit om tijdens mijn Traineeship stapsgewijs te leren deze ontmoetingen te faciliteren en bij te dragen aan praktische en sociale projecten van Present in Wageningen.

 

Marieke Smit – Groepenbegeleider

‘Ik vind het belangrijk om ook hen te zien die niet gezien worden.’
Tijdens je studententijd is het vrij makkelijk om helemaal op te gaan in je eigen leven: je eigen studie, je eigen vrienden, je eigen kerk… Maar voor wie geen sociaal netwerk heeft, is dat helemaal niet zo makkelijk, terwijl juist die mensen wel wat extra hulp kunnen gebruiken. Ik vind het belangrijk om ook hen te zien die niet gezien worden. Daarin spreekt de werkwijze van Present me heel erg aan. Ruim een jaar geleden heb ik voor het eerst met Present iemands tuin grondig getransformeerd, maar later heb ik ook een huis geschilderd, kerstliederen gezongen met dementerende ouderen, als Piet en Sinterklaas huizen bezocht… Het is super gevarieerd en je leert er vaak ook nog wat van! Het is dus winnen voor beide partijen, en ik vind het supertof dat ik als groepenbegeleider mee kan werken om meer mensen die winst te geven.

 

 

Nadine Prins – Groepenbegeleider (oud trainee)

‘De moeite voor mij is kleiner dan het plezier voor de ander.’

Deze quote heeft mij altijd aangesproken en gebruik ik vaak als reden waarom ik sommige doe die ik doe. Wanneer het voor mij maar een kleine moeite is om iets te doen, maar het plezier dat de ander erdoor krijgt zo groot is; waarom zou je dan niet? Zo ook bij Present. Ik geloof dat je daadwerkelijk situaties positief kunt veranderen door je steentje bij te dragen en te helpen. Het hoeft allemaal niet zo groot te zijn, juist de kleine dingen kunnen het verschil maken. Mensen helpen is onder andere om die reden één van de mooiste dingen die ik graag doe. En dit wil ik graag voortzetten en uitbreiden. Daarom heb ik erg veel zin om te werken bij Present en de boodschap om zoveel mogelijk mensen te helpen uit te dragen. Ook al is het alleen met het idee dat de moeite voor jou kleiner is dan het plezier voor de ander.

Bestuur

 

Sjoerd Spoelstra – Voorzitter

“Er zijn voor de ander, praktisch en doelgericht.”
Ik was al een tijdje aan het rondkijken hoe ik mij naast mijn contacten in de eigen kerk zou kunnen inzetten voor de mensen in Ede en omgeving. Via de kerk kende ik Stichting Present Ede. Ik heb in het verleden een paar keer meegedaan aan een project van Present en was gelijk enthousiast over de opzet. Toen ik gevraagd werd als Penningmeester heb ik niet lang na hoeven denken. Ik draag graag mijn steentje bij aan Present Ede en Wageningen om het daarmee mede mogelijk te maken om de mensen in Ede en Wageningen die het nodig hebben een zetje in de rug te kunnen geven.

 

Leontine van Eck – Secretaris & groepenbegeleider

Leontine van Eck

“Present helpt mensen om weer te ontdekken dat je op een eenvoudige manier een ander blij kunt maken. Je geeft wat je hebt…..!”
In 2013 kwam ik voor het eerst in contact met Present Wageningen. Ik kreeg een goede indruk van de manier waarop vrijwilligers en hulpvragers begeleid worden. Ze worden niet ‘het bos in gestuurd’, maar de wederzijdse verwachtingen worden duidelijk gecommuniceerd. Toen ik gevraagd werd voor het bestuur heb ik vrij snel positief gereageerd, omdat ik graag mijn tijd en talenten wil inzetten voor iets waar ik enthousiast over ben! Ik help ook als groepenbegeleider mee om het werk van binnenuit te leren kennen. In de afgelopen jaren ben ik vrijwilliger geweest bij welzijnsorganisatie Solidez, in de kerk en op de basisschool. Deze ervaringen neem ik mee om het werk van Present verder uit te bouwen.

 

Eric Grauss – Penningmeester

Als het net even anders was gegaan (Herman van Veen)
Mensen zijn mijns inziens in de kern grotendeels gelijk. Allemaal hebben we dezelfde behoeftes of dat nu eten en drinken betreft, veiligheid en zekerheid of liefde en geborgenheid. Het grote verschil tussen de één en de ander is dat het leven net even anders is verlopen. Dit vertaalt zich voor de één in voorspoed en voor de ander in tegenspoed. Ik heb de mazzel dat het leven voor mij tot nu toe voorspoedig is verlopen. Om me heen zie ik echter helaas dat niet iedereen dat kan zeggen. Met leden van de kerk waar ik onderdeel van ben, hebben we inmiddels meerdere projecten mogen uitvoeren met Present. Mijn motivatie daarbij is mensen, die de nodige tegenwind in hun leven hebben gehad, een duwtje in de rug te geven. Toen ik dus werd gevraagd om in het bestuur mee te werken, heb ik daar ja opgezegd. In de verwachting dat ik daarmee, weliswaar indirect, mensen verder kan helpen.

 

Johan Schuitemaker – Algemeen bestuurslid & groepenbegeleider

Hallo buurman, zal ik je daar even mee helpen?
Ik geloof dat iedereen er diep van binnen voor open staat om anderen te helpen. Om er te zijn voor elkaar. In onze directe omgeving – ouders, kinderen, vrienden – doen we dit al continu! Maar vaak komen we niet veel verder dan dat. De wil is er misschien wel, maar de drempel om iets extra’s te doen in de straat, wijk of stad bij mensen die je niet kent, maar het zo verschrikkelijk hard nodig hebben, is vaak te hoog. Want waar zou je dan moeten beginnen?
Voor mij is Present de perfecte organisatie die je helpt om die drempel over te stappen. Zij hebben de kennis, ervaring en netwerk om dit voor jou te organiseren. Samen met Present heb ik ooit ook mijn eerste stapjes gezet in de wereld van het vrijwilligerswerk. Eerst als groepenbegeleider en nu ook als bestuurslid. En als je hier eenmaal mee begint dan wordt die drempel steeds kleiner. En dan is de missie van Present geslaagd!

A-je-to!