Nieuws

Nederlandse en ISK-jongeren trekken met elkaar op

22 april 2022

Present verbindt culturen op Gerrit Komrij College

Vanaf eind maart tot en met juni 2022 trekken acht leerlingen van havo/vwo 3 en 4 en negen leerlingen van de Internationale Schakelklas (ISK) van het Gerrit Komrij College met elkaar op binnen het project Meet&Connect Junior van Present. Het Gerrit Komrij College en Present Winterswijk hebben hiervoor de samenwerking gezocht. De jongeren van het ISK hadden aangegeven dat ze graag Nederlandse jongeren willen ontmoeten. De gezamenlijke missie is om de Nederlandse jongeren en jonge nieuwkomers met elkaar in contact te brengen en elkaar en elkaars cultuur te leren kennen.

Kennismaken

De jongeren hebben elkaar intussen al drie keer ontmoet. De eerste bijeenkomst stond in het teken van elkaar beter leren kennen met behulp van diverse kennismakingsspelletjes. Tijdens de tweede bijeenkomst hebben de jongeren samen gesport. In de derde bijeenkomst vertelden de jongeren meer over zichzelf en hun cultuur. De ISK-jongeren lieten onder andere foto’s zien van hun geboorteland, familie en vrienden.

Voorafgaand aan de gezamenlijke ontmoetingen was er voor beide groepen leerlingen, apart van elkaar, een ontmoeting waarin werd gesproken over de verwachtingen en culturele verschillen. Een van de leerlingen gaf toen aan: “Ik wil leren om me te kunnen verplaatsen in iemand die net naar een heel vreemd land is gekomen. Ik hoop dat we samen een leuke tijd hebben”.

Multicultureel feest

Meet&Connect Junior wil Nederlandse jongeren en jongeren die uit hun land zijn gevlucht aan elkaar koppelen, met elkaar verbinden en er zo voor zorgen dat ze meer begrip en empathie voor elkaar krijgen. De jongeren gaan de komende maanden verdeeld over vier groepen nog samen met elkaar een middag aan de slag bij Winterswijkers die wel wat extra handen kunnen gebruiken bij een praktische klus en ze gaan sociale projecten doen. Present Winterswijk coördineert deze projecten. Uiteraard wordt het traject afgesloten met een multicultureel ontmoetingsfeestje en krijgen de jongeren een certificaat van deelname.

Meer info

Wil je meer weten over Meet&Connect Junior, neem dan contact op met Jasmijn Wagenaar, projectcoördinator nieuwkomers, jasmijn.wagenaar@presentachterhoek.nl of T 06 1463 8873.