Nieuws

Present tien jaar nadrukkelijk aanwezig in Achterhoek

24 september 2024

Het was geen officiële poging om het wereldrecord ‘langste lunchtafel ter wereld’ te verbeteren. Opvallend was het wel, de tafel voor ruim 200 personen die donderdag 19 september op het Simonsplein in Doetinchem stond. Het tienjarig bestaan van Present Achterhoek werd gevierd en dat was de reden voor deze opvallende actie in het centrum van Doetinchem.

Present Achterhoek directeur Nelly de Vries: ”Ruim tien jaar geleden kwam Present Nederland onder mijn aandacht en ik was er direct erg enthousiast over en zag mogelijkheden om ook een plaatselijke stichting op te zetten in Doetinchem. Dat het in de jaren daarna steeds verder groeide en we nu actief zijn in de gemeenten Doetinchem, Winterswijk, Bronckhorst, Aalten-Dinxperlo, Montferland en sinds kort ook in Oost Gelre maakt me wel dankbaar.”

Aandacht voor een ander
Present is een sterke organisatie waarin alles draait om naoberschap en aandacht voor een ander. Een belangrijk onderdeel van het werk dat Present doet, gaat om het leggen van verbindingen tussen mensen met geen of een zeer zwak sociaal netwerk, weinig financiën en vaak slechte gezondheid en mensen die graag op vrijwillige basis af en toe of eenmalig met een groep de handen uit de mouwen willen steken om bij de hulpvragers bijvoorbeeld een verwaarloosde tuin, woonkamer of iets dergelijks op te knappen. “Vrijwel elk weekend, maar ook vaak doordeweeks, wordt ergens in de Achterhoek wel een project uitgevoerd door bijvoorbeeld een team van een bedrijf, een vriendengroep, vereniging of organisatie die in het kader van teambuilding iets leuks willen doen”, legt Nelly uit. Wat Present in feite als doel heeft is “een beweging op gang brengen in Nederland waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien.” Naast de al genoemde klusprojecten zijn vrijwilligers van de verschillende Presentteams vaak ook betrokken bij andere initiatieven, zoals in Doetinchem de ‘Klets&Koek’-ochtenden voor vrouwen uit alle culturen of geven fietslessen aan vrouwen met een allochtone achtergrond. “De mogelijkheden zijn legio”, aldus De Vries.

Vrijwilligers
De zinvolle en praktische manier waarop Present zich inzet, is krachtig en zorgt -naast de inzet van eenmalige groepen- ook voor een trouwe groep flexvrijwilligers die allemaal een verschillende achtergrond hebben. Tijdens de lunch worden twee personen, Aad Koeleman en Marinus van Eersel, even in het zonnetje gezet omdat zij vanaf het allereerste begin als flexvrijwilliger actief zijn. “Ik las destijds in Doetinchems Vizier dat Present was begonnen en heb me aangemeld. En dat is daarna een beetje uit de hand gelopen”, vertelt Aad.

Vicevoorzitter van Present Achterhoek, Cor Peters, stelt in zijn korte toespraak vast dat “onze samenleving niet, of onvoldoende in staat is om deze doelgroep van sociaal zwakkeren adequaat te helpen.” Hij refereert aan het naoberschap, dat in de Achterhoek zo kenmerkend is. “Of begint deze regio ook steeds meer te individualiseren?”, vraagt hij zich af. Hij noemt de uitspraak die prominent op een pad aan de Keppelseweg staat als inspiratiebron. “Je kunt niet iedereen helpen, maar iedereen kan wel iemand helpen.”

Zinvol werk
Partners waar Present mee samenwerkt en waarvan een flink aantal vertegenwoordigers bij de lunch aanwezig zijn, geven allemaal aan dat het werk van Present zinvol is. “Het college van tien jaar geleden was het eerste team dat voor Present aan de slag ging en ze hebben het er nu nog regelmatig over”, vertelt huidig wethouder Jorik Huizinga, die inmiddels ook zelf meerdere keren actief is geweest voor Present. Janneke Rijks van Stadskamer Doetinchem zegt blij te zijn met de samenwerking met Present. “Present knapt tuinen op en wij gaan vervolgens samen met ons eigen tuinteam nu bij zeker zestig mensen regelmatig aan de slag om de tuin op orde te houden. Het gaat dan om mensen die zelf fysiek niet in staat zijn en geen familie, vrienden of anderen hebben én de financiële middelen niet hebben om dat te doen. Als inwoners van de Achterhoek moeten we inderdaad misschien wel weer leren hoe we met elkaar om moeten gaan en hoe we kunnen zorgen voor mensen om ons heen, die helemaal aan het randje staan. Samen iets doen is verbindend en dat hoeft helemaal niet iets groots te zijn. Aandacht voor een ander, die eenzaam is of aan huis gebonden, kan al het verschil maken.”

Groei is vanzelfsprekend
Dat het werk van Present in de loop der jaren is uitgebreid naar andere gemeenten verbaast Nelly de Vries niet. “Dat is in feite ‘organisch’ gegaan, al kostte het natuurlijk wel de nodige energie. Maar het praatte zich rond, er werden enthousiaste verhalen gedeeld binnen organisaties die allemaal zelf al actief bezig waren om voor deze doelgroep ‘iets’ te doen. En ook ondernemers en maatschappelijke organisaties kwamen op ons pad en van lieverlee konden we ook in andere gemeenten een Presenafdeling opzetten. Het meest recent is Oost Gelre, dat zit nu in de opstartfase en we proberen om in de toekomst ook in de overige Achterhoekse gemeenten een Present van de grond te krijgen. Of misschien ook wel in aanpalende regio’s. Hierbij is het doel nadrukkelijk niet dat Present zo groot mogelijk wordt, maar dat de beweging van omzien naar elkaar wordt gestimuleerd. Elk gemeentelijke Presentafdeling heeft een eigen projectcoördinator en is een eigen stichting, maar stichting Present Achterhoek is de overkoepelende paraplu. “Dat houdt het efficiënt en zorgt voor korte lijnen”, legt Nelly uit, die aangeeft niet veel moeite te hebben met het vinden van groepen eenmalige vrijwilligers.

Dat het werk van de Present wordt gewaardeerd, blijkt ook uit het feit dat de hele lunch volledig gesponsord is. De gezamenlijke horeca van het Simonsplein (lunch), Dex Partyrent (tafels, banken en serviesgoed), Olthuis Takken (bloemstukjes op tafel), Quizplezier (dagvoorzitter Martin Waser) en een anonieme sponsor maakten het mogelijk. Het  mooie weer -de zon brak precies op het goede moment door- kostte ook niets.

Door Walter Hobelman – Achterhoek Nieuws