Verhalen

Warm welkom voor nieuwkomers

Stel je bent in een land waar je de taal niet spreekt, weg niet weet en gewoontes niet kent. En dan moet je vanuit het asielzoekerscentrum binnen twee weken naar een huis in een plaats waar je nog nooit bent geweest. Je bent alleen, hebt niets meer en dat huis is leeg en kaal. Hoe ga je dat aanpakken? Dat is wat veel asielzoekers overkomt. Hoe fijn is het dan dat mensen jou helpen om jouw nieuwe huis bewoonbaar te maken. Ze helpen bij het schoonmaken, schilderen, behangen, een laminaatvloer leggen, enzovoort. Dit is wat flexvrijwilligers van Present Winterswijk doen.

Een alleenstaande Syrische vrouw is enorm dankbaar voor de hulp van de flexvrijwilligers. Zij is twee jaar geleden gevlucht en moest haar man en kinderen van twee en vier jaar achterlaten. Hopelijk kan zij op korte termijn met haar gezin op deze veilige plek worden herenigd. Het huis is instapklaar gemaakt door de vrijwilligers van Present. Een Achterhoeks bedrijf gaat binnenkort de kinderkamers aankleden en inrichten. Mooi ook dat een flexvrijwilliger een koffiezetapparaat en een waterkoker aanbood. Anderen kwamen met lampen, pannen en servies voor de dag. Er ontstond een echte verbinding tussen de vrijwilligers en de vrouw. Ze noemt hen nu ‘mijn nieuwe familie’. Ondertussen kwam een buurvrouw nieuwsgierig kijken wie haar nieuwe buurvrouw is. Er volgde een warm gesprek en ze bood direct haar hulp aan. Zó maken de nieuwkomers kennis met echt Achterhoeks naoberschap. 

Het verlenen van praktische hulp aan nieuwkomers is onderdeel van een samenwerkingsovereenkomst van Present met de gemeente Winterswijk. Het team van flexvrijwilligers heeft zo al veel nieuwkomers geholpen een goede start te maken in Winterswijk en zich welkom te voelen. Zoals die alleenstaande meneer uit Syrië wiens vrouw en vijf kinderen binnenkort nakomen, de broer en zus uit Irak en het Jemenitische gezin met vier kinderen van twaalf, zes, twee en een pasgeboren baby.

Flexvrijwilligers kunnen op korte termijn hulp bieden. Het moet snel omdat er vaak maar enkele dagen resteren voordat de nieuwe bewoners het huis betrekken. De vrijwilligers doen dit zoveel mogelijk samen met de nieuwkomers. Deze ontmoetingen zijn steeds een mooie ervaring voor iedereen.

Doe mee!

Present helpt niet alleen nieuwkomers, maar alle inwoners van Winterswijk. Present verbindt groepen vrijwilligers (collega’s, vrienden) aan mensen die hulp nodig hebben. De vrijwilligers bepalen wat en wanneer ze iets willen doen. De hulpvraag is altijd afkomstig van een zorgorganisatie, zodat de hulp terecht komt bij mensen die het echt nodig hebben. Naast groepen vrijwilligers, zoekt Present ook flexvrijwilligers. Mensen die vaker een klus willen klaren. Lijkt het jou leuk om als groep of flexvrijwilliger een verschil te maken in de levens van mensen die wel wat hulp gebruiken kunnen? Meld je dan nu aan!