Waarom Present geld nodig heeft

“O ja, Present Zaanstreek. Dat ken ik wel. Dat is toch die vrijwilligersorganisatie.. Werk je daar joh? Wat leuk zo’n vrijwilligersbaan. Goed dat je dat doet. Wat? 24 uur per week? Maar je moet toch ook ergens van leven?”
Dit zou zo maar een deel van een gesprek kunnen zijn dat een van onze medewerkers onlangs nog heeft gevoerd. Omdat we dit soort dingen vaak horen, en er best veel aannames in zitten die niet kloppen, willen we toch eens uitleggen hoe dat nou allemaal zit bij Stichting Present Zaanstreek.

Voor vrijwilligers, door professionals

Stichting Present Zaanstreek slaat een brug tussen mensen die willen helpen en mensen die hulp kunnen gebruiken. Dat is in het kort onze missie. Om dit uit te voeren maken we gebruik van vrijwilligers, maar om dit te organiseren hebben we professionals nodig. Mensen die weten waar ze het over hebben als het gaat om hulpverlening, maatschappelijke organisaties, verantwoordelijkheid, bemiddeling en dienstverlening. En die met volledige aandacht, expertise en ervaring de Projecten en Trajecten goed op kunnen zetten en begeleiden. Juist doordat onze organisatie gerund wordt door (betaalde) professionals, kunnen wij de beste hulpverlening organiseren.

We zijn een netwerkorganisatie  en een belangrijke Zaanse bruggenbouwer door de goede contacten met het Zaanse onderwijs, de Zaanse kerkgemeenschap  en de overige maatschappelijke organisaties.  We leggen verbindingen tussen al die verschillende Zaanse werelden  om hulpvragen en hulpbieder bij elkaar te brengen.  En die daarbij goed kan inschatten welke groep of individuele vrijwilliger bij welke hulpvraag past. Niet alleen vanwege het aanbod, maar ook in de mensen-match, meestal is er immers sprake van schrijnende, moeizame en kwetsbare situaties. We zijn een organisatie die gespecialiseerd is in het snel uitfilteren van de daadwerkelijke vraag en weten dit zo snel mogelijk te koppelen aan het best passende aanbod. En dat meer dan 65 keer per jaar. We zijn een organisatie die het contact onderhoudt met de hulpverleners en maatschappelijke organisaties en alle andere spelers in het maatschappelijke veld, zodat er altijd een helder beeld is van de behoefte en gebeurtenissen in de stad. Voor alle aspecten van de werkzaamheden van Present Zaanstreek  is expertise nodig. Alleen met experts kunnen wij de kwaliteit en betrouwbaarheid blijven geven waar we bekend om staan. Kortom, wij zijn bemiddelaars in vrijwilligerswerk en geen vrijwilligersorganisatie.

Ja, wij worden betaald

Daar zijn we ook heel open in. Het hele vaste team, bestaande uit 2 mensen verdeeld over 0,3 fte, krijgt hiervoor betaald. We hebben beiden een arbeidscontract en verdienen een salaris. Een normaal salaris. Geen bedragen waar we rijk van worden, maar wel bedragen waar we ons werk voor kunnen doen. In onze jaarverslagen laten we precies zien hoe onze giften, subsidies en sponsorgelden worden besteed. Beide teamleden geven meer dan waar zij voor betaald worden. De projectcoördinator krijgt 10 uur betaald, maar werkt wel 24 uur. En de algemeen coördinator  krijgt 6 uur betaald en maakt ook gemakkelijk 24 uur per week.  Dit is teveel uit balans. Toch doen we het,  omdat we het belangrijk vinden. Omdat het er toe doet. Omdat we graag willen dat omzien naar elkaar weer gewoon en vanzelfsprekend wordt in Zaanstreek.

Naast onze betaalde mensen maken we ook achter de schermen gebruik van inzet van vrijwilligers, op kantoor en daarbuiten. Er is veel te doen en niet voldoende geld om alles door betaalde professionals te laten doen. Gelukkig zijn er ook mensen die graag willen helpen, willen leren en willen groeien. Terwijl ze bijvoorbeeld naar een andere baan zoeken. Of omdat ze geen vaste baan aankunnen wegens gezondheidsproblemen.

Wil je lezen hoe dit in een concrete situatie werkt, lees hier dan verder of lees de maatschappelijke impact van Present.
Wil je meer weten over hoe Present Zaanstreek  precies werkt? Neem dan contact met ons op via info@presentzaanstreek.nl
Wil je ons helpen ons werk nog beter en vaker te kunnen doen? Word dan donateur of sponsor. Dank je wel!