“Mevrouw had zelf de touwtjes in handen.” – Trajectondersteuner Elly aan het woord

Even een stukje over een klus die Present op 11 juli bij een echtpaar heeft gedaan. Het betreft een ouder echtpaar. Beiden zijn als gevolg van fysieke beperkingen en de hoge leeftijd van de man niet meer in staat om de tuin volledig te onderhouden.

Het achterste stukje tuin loopt vrij stijl naar beneden en grenst daar aan een sloot. Zowel het trapje als het steigertje zijn niet meer begaanbaar.

Via Present zijn drie MBO-studenten een ochtend aan het werk gegaan in dit deel van de tuin. Present heeft voor wat spullen gezorgd, zoals handschoenen en extra snoeischaren. Ook heeft Present een aanhangwagentje kunnen lenen en er was een vrijwilliger die met zijn auto een ritje wilde maken naar de milieudienst voor het afvoeren van het snoeiafval.

Samen met mevrouw heb ik ook mijn steentje bijgedragen aan de klus. Het bijzondere vond ik dat ik mijn cliënten op een heel andere manier heb leren kennen. Mevrouw had zelf de leiding, gaf aanwijzingen en had duidelijk de touwtjes in handen. Ik denk dat het voor haar een bijzondere ervaring was, in plaats van te kijken naar belemmeringen was dit voor haar een ochtend waarin haar kwaliteiten op de voorgrond stonden. Meneer heeft geprobeerd ook wat te betekenen, maar op een zeker moment heb ik hem wat moeten remmen. Hij nam duidelijk teveel hooi op zijn vork.

Het echtpaar was zeer duidelijk heel blij met de hulp van de vrijwilligers. Het trapje is weer begaanbaar en meneer kan weer bij zijn steigertje komen. Hij gaat zijn oude hobby, vissen, weer oppakken.

De klus was strak georganiseerd door Gerda Griffioen van Present en de ochtend was absoluut een succes.

Mevrouw is zeer blij met haar tuin.