Symposium “Onze school is Present”

07-12-2017

Vorige week werd in Conferentiehotel ‘Kontakt der Kontinenten’ in Soesterberg het Symposium ‘Onze School is Present’ gehouden. In aanwezigheid van lokale stichtingen Present, het onderwijs en maatschappelijke organisaties werd de methodiek ‘Onze School is Present’ gelanceerd. De lesmethode is ontwikkeld door Present Nederland in samenwerking met Hogeschool Viaa en landelijke scholenvereniging Verus. De lesmethode wordt begin 2018 beschikbaar gesteld voor scholen in het primair onderwijs in samenwerking met de lokale stichting Present.

Sociaal burgerschapsonderwijs

De methode sluit aan bij het sociaal burgerschapsonderwijs dat scholen uitvoeren. Dit betekent het concreet vorm geven van de identiteit van de school en kinderen laten ontdekken wat hun talenten zijn. De kinderen zetten zich met hun eigen talent in, bijvoorbeeld met toneelspelen, muziek maken, spelletjes doen, bakken, kaarten maken, etc…

Negen lokale stichtingen Present hebben met een plaatselijke school de methodiek getest. Leerkrachten, leerlingen en hulpverleners bleken enthousiast over deze manier van werken en de cliënten genoten van de aanwezigheid van de leerlingen.

Als één van de deelnemers aan de testfase, deelden Mariëlle Kisjes van Present Zwolle en Rik Groeneveld van basisschool Het Saffier hun ervaringen en enthousiasme met de aanwezigen. In een filmpje lieten kinderen van groep 7 van Het Saffier zien hoe leuk ze het vonden om iets te doen voor en met ouderen van Het Zonnehuis!

Laten we vooral niet vergeten: kinderen zijn de hulpverleners en vrijwilligers van de toekomst!