Bmb én ik heb er een goede vriendin bij!

29-03-2018

Een alleenstaande moeder met twee jonge kinderen moet – na een moeilijk verleden met huiselijk geweld – in Zwolle de draad weer oppakken. Ze heeft altijd gewerkt, maar heeft nu een bijstandsuitkering. Haar netwerk is klein, haar inkomen laag, de kinderen hebben nog luiers nodig en ze heeft hoge kosten als gevolg van haar scheiding in het buitenland. Rondkomen blijkt een hele klus!

Kadera aanpak huiselijk geweld heeft deze moeder bij onze stichting aangemeld en het Traject “Buurten met boodschappen” werd gestart. Elke maand ontvangt deze moeder een boodschappenpakket op maat ter waarde van 30 euro en zijn er waardevolle momenten van ontmoeting.

Tijdens de evaluatie aan het eind van het eerste jaar bleek dat de alleenstaande moeder enorm blij is met het Traject “Buurten met boodschappen”: “Ik ben dankbaar voor alles; het Traject heeft echt geholpen. Niet alleen de boodschappen en andere steun (zoals het repareren van mijn fiets en de hulp om de Nederlandse taal beter te spreken), maar ook de contacten met het gezin en in de buurt. En ik heb er een goede vriendin bij gekregen!”

De vrijwilligster:

Anderhalf jaar geleden plaatste Present een oproepje voor de lezers van de nieuwsbrief van De Fontein met de vraag om mee te doen met het Traject ‘Buurten met boodschappen’. In dit Traject krijg je – alleen of met een groep (bv je miniwijk) – de kans om kennis te maken met een gezin of een alleenstaande in je omgeving die in een financieel schrijnende situatie zit en hen maandelijks te ondersteunen met boodschappenpakketten op maat. Je kan hierbij zelf aangeven wat je bijdrage is. Present gaf aan dat er gemiddeld maandelijks 30-60 euro gegeven wordt en dat het Traject een jaar duurt.

Na de oproep eens goed gelezen te hebben, meldde ik me aan voor dit Traject. Iemand in mijn eigen buurt met een bijdrage per maand helpen, vond ik een goed idee. Het klonk laagdrempelig en haalbaar en was mogelijk voor ons. Sowieso wilden wij als christenen ons geld niet alleen voor onszelf houden, maar ook delen.

Present reageerde enthousiast op de aanmelding en vroeg of ik voorkeuren had met betrekking tot het Traject. Ik gaf aan het liefst iemand in mijn eigen buurt te willen helpen en als het mogelijk was een ‘niet-roker’. Niet lang daarna kreeg ik te horen dat ik in mijn buurt een alleenstaande vrouw met twee kinderen kon ondersteunen met het Traject. We maakten contact via een kennismakingsbezoek (waar de hulpverlener en de begeleider van Present ook bij waren) en het klikte al snel. Door persoonlijke omstandigheden had de gastvrouw van het adres reserves en was eerst voorzichtig, maar de match was er.

In eerste instantie had het gezin alleen ondersteuning nodig bij luiers voor haar kinderen, maar na verloop van tijd kwam er verandering in de situatie en ontving ze ook andere boodschappen door onze gift. Ons contact had heel clean kunnen blijven met elke maand een boodschappenpakket en een korte ontmoeting, maar deze afstandelijkheid werkte niet bij ons. We kregen meer contact, luisterden naar verhalen en onze relatie en vertrouwen groeiden. De moeder van het gezin voelde zich veilig en durfde ook vaker iets te delen, te vragen of zelfs even langs te komen. Dat zou in de beginsituatie onmogelijk geweest zijn. Met de kinderen was het ook gezellig, ze vertelden verhalen over hun school, lieten hun huiswerk zien en soms hielp ik bij het leren en overhoorde ze. De moeder liet merken graag beter Nederlands te willen leren en zo kwam dat er ook bij.

Op dit moment zijn we anderhalf jaar verder (want we hebben het Traject met een jaar verlengd) en dit gezin is een deel van ons leven geworden. Een natuurlijk onderdeel waar we op de tijden die we samen afspreken tijd in steken

Lezers die denken dat dit Traject een grote inbreuk op hun leven zal doen, kan ik geruststellen. Als je je aanmeldt, gaat alles in overleg en je kan zelf kiezen wat je aanbiedt. Mijn ervaring is dat we altijd afspraken maken, wanneer ik langskom. Alles past dus in mijn eigen agenda. En wat er meer bijkomt, zoals in bovengenoemd voorbeeld, daar heb ik zelf voor gekozen. Het kan zo zijn dat door de match die je hebt, je meer bij elkaar betrokken raakt.

Nog steeds heeft Present mensen nodig die op hun eigen wijze – passend bij je eigen portemonnee en persoonlijke situatie – meedoen met dit Traject. Daarom mijn vraag: heb jij/hebben jullie tijd en een bedrag van 30 tot 60 euro per maand  beschikbaar om naaste te zijn voor mensen in je buurt die graag hulp ontvangen: meld je dan aan voor dit Traject!

Een vrijwilligster”

Wil je meer over dit Traject weten, ga dan naar de website  of neem contact met ons op: 038-4608570 / info@presentzwolle.nl

Gelijk aanmelden kan ook! Klik dan hier!