Ik had een probleem!

11-02-2019

Liesbeth, werkzaam bij Vitree, had een probleem: ‘Hoe krijg ik dit gezin – zonder netwerk – verhuisd van A naar B?’

Dit zou veel geld en tijd gaan kosten, wat er niet was…. Maar juist hen gunde ik dat ze goed geholpen werden. Dus dacht ik meteen aan Present, waar ik zelf, in een andere plaats, als vrijwilliger een aantal keer heb geholpen. Hier kon ik van op aan! Het was nog even spannend of het qua datum zou lukken en of Present de grote klus wel aan zou kunnen. Er werd aan alle kanten goed meegedacht door Present en er werd flink ingezet qua mankracht: 7 mannen en 2 vrouwen! Hoe fijn is dat voor iemand die geen uitgebreid netwerk heeft. Zo staat ineens de kamer vol mensen die dit voor jou willen doen!

En wat is er veel door hun handen gegaan! Ik verbaasde me over het tempo en de specialisten die Present Zwolle in huis heeft. Mensen om te rijden met bus en aanhanger, mensen die binnen no time lampen, gordijnrails, bedden, kasten enz. demonteren. Maar ook weer in elkaar zetten, inpakken, dozen halen, overzicht bewaren, trappen opsjouwen, vloeren vegen, vloeren boenen, afwassen en nog veel meer! Hoe fijn is het dat je oude huis helemaal schoon opgeleverd wordt en dat je je daar niet meer druk over hoeft te maken en alles veilig op de nieuwe plek staat! Het was overweldigend voor de vrouw des huizes. Ook was er schaamte dat ze dit zelf allemaal niet kon. Maar de vrijwilligers gaven haar dat gevoel niet, zij hebben gewoon hun schouders eronder gezet en keihard gewerkt.

Ondanks dat ze de volgende dagen nog druk was om alles een plek te geven in haar nieuwe huis  en dit nog wel wat tijd gaat kosten, straalde ze, dat het verhuizen gelukt is! Ze laat het misschien niet heel direct aan al die mensen van Present weten, maar ik weet dat ze in haar hart een plekje heeft voor de mensen van Present!

Ik, en met mij veel andere hulpverleners, zouden niet weten wat wij zonder Present moeten. We zien de vraag en de nood van mensen, maar kunnen dit niet in ons eentje voor hen oplossen. Vrijwilligers zijn onbaatzuchtig en onbetaalbaar! Dat maakt vrijwilligerswerk het mooiste werk!