Heb jij eigenlijk een goede financiële opvoeding gehad?

28-03-2019

Het is deze week de Week van het geld. In de Week van het geld worden activiteiten georganiseerd om kinderen te leren omgaan met geld. Veel activiteiten vinden plaats in de klas. Want jong geleerd is oud gedaan, toch?

Onze Elise schrijft: “Zo probeer ik mijn kinderen ook thuis te leren hoe ze op een verstandige manier kunnen omgaan met geld. Dat het omgaan met geld erg lastig is merk ik goed bij mijn kinderen. Ze hebben vaak niet genoeg geld voor al hun wensen. Het geld kan echt branden in hun handen. Ze vinden het lastig om vooruit te denken; als ik later dát wil dan moet ik nu dít doen. Ook hebben ze allemaal in een opwelling wel eens wat gekocht (omdat de hele klas dat heeft of om mooie sier te maken) en er daarna nooit meer mee gespeeld of ergens zo veel spijt van gehad dat ze ‘s avonds in bed lagen te huilen ‘ik heb er spijt van!’

Volgens mij allemaal voorbeelden die in de grote mensen wereld ook spelen. Een aantal zaken zijn in ieder geval herkenbaar voor hun vader en moeder ;-). Goed omgaan met geld kan best lastig zijn, toch?

Als je genoeg te besteden hebt er niet over na hoeft te denken wat je in het winkelkarretje legt, een aardig overzicht hebt van wat er in komt en uitgaat, een buffer hebt om eventuele tegenslagen aan te kunnen en een stel hersens en ‘ruimte’ in je hoofd om goed te plannen en al de financiële regels rondom de belastingdienst, hypotheek/huur, toeslagen e.d. te kunnen doorgronden mag je jezelf best gelukkig prijzen!

We zien bij Present Zwolle heel veel mensen voor wie financiële problemen een enorme grote last zijn. Want voor heel veel mensen in Zwolle is geld -of het niet hebben van genoeg geld- een enorm issue. Er zijn bijvoorbeeld 6.400 minima huishoudens en 2.100 kinderen groeien op in armoede. Financiële problemen zorgen onder andere voor enorm veel stress, zodat het moeilijker wordt om verstandige keuzes voor de langere termijn te maken en zelfs dat je IQ daalt! Vaak is er enorme schaamte voor de situatie. Mensen kunnen bijvoorbeeld eenzamer worden omdat ze sociale situaties uit de weg gaan (dat etentje met de vriendenclub is te duur, die verjaardag wordt afgezegd want een cadeautje betalen lukt niet).

Dat kinderen daarom deze week op school (en het hele jaar door thuis) over geldzaken praten is heel erg belangrijk.

Zelf kan ik me eigenlijk niet heel veel meer herinneren hoe mijn financiële opvoeding er uit zag. Wel weet ik hoe enorm trots en blij ik was toen ik genoeg zakgeld gespaard had voor mijn eerste stereotoren. Mijn ouders hebben me blijkbaar genoeg meegegeven om er geen potje van te maken én ik heb het geluk dat er bij ons nu geen geldzorgen hoeven te zijn. Al besef ik ook heel goed, mede door te werken voor Present, dat het heel anders had kunnen zijn.

Ik hoop dat de kinderen van nu goed leren omgaan met geld. Het hebben van genoeg geld is namelijk niet vanzelfsprekend en het verstandig omgaan met geld vraagt heel wat vaardigheden. Het is volgens mij goed dat kinderen op een gegeven moment leren en beseffen dat er veel mensen zijn die door pech, oneerlijkheden en soms door domme dingen te doen het financieel lastig hebben. En het is belangrijk dat ze leren hoe ze kunnen voorkomen dat ze later te maken krijgen met financiële problemen.

Ook hoop ik dat de kinderen van nu leren dat de mooiste dingen in het leven gratis zijn en dat we op de aarde zijn om elkaar te helpen als het (financieel) tegenzit!”

En hoe zat het met jouw financiële opvoeding? En wat leer jij jouw kinderen over geld? Op www.wijzeringeldzaken.nl en www.nibud.nl kun je van alles vinden over omgaan met geld: de moeite waard om eens een kijkje te nemen.