Inzet voor vluchtelingen

Via Stichting Present Zwolle zijn er wekelijks tientallen vrijwilligers actief om Nieuwe Zwollenaren een warm welkom te geven. Samen Nederlands oefenen, helpen bij praktische vragen, de post doornemen, of als maatje samen optrekken. Hieronder lees je wat we concreet doen voor deze doelgroep én wat jij misschien kunt doen!

Klets & Koek

Vier keer per week zijn vluchtelingen en statushouders welkom bij Klets & Koek. Dit zijn informele taal- en ontmoetingsgroepen waar vrijwilligers klaar staan voor een bak koffie en om samen aan de slag te gaan met de Nederlandse taal. Dit kan door middel van het aanwezige materiaal, maar soms nemen bezoekers zelf huiswerk mee. Behalve dat de Nieuwe Zwollenaren op een informele manier Nederlands leren, worden ze door de vrijwilligers geholpen bij praktische zaken. Denk aan het begeleiden bij post en financiën, en vragen over de school of opvang van kinderen. Klets & Koek is de basis van ons werk, van hieruit ontstaan aanvullende activiteiten om hulpvragen op te lossen. Informatie over de locaties en tijden van Klets & Koek vind je op www.kletsenkoekzwolle.nl. 

Maatjes-trajecten

We ontmoeten bij Klets & Koek regelmatig mensen die een aanvullende hulpvraag hebben. Ook via verschillende vluchtelingen opvanglocaties in Zwolle krijgen we hulpvragen door. Daar kunnen we een vrijwilliger aan koppelen als maatje. Het gaat dan vaak om het informele contact, zoals samen koffie drinken, de stad verkennen, wandelen, sporten, samen naar de bibliotheek gaan. Het is een waardevolle manier voor een Nieuwe Zwollenaar om de weg in onze stad te leren kennen en zich minder eenzaam te voelen!

Welkom in Zwolle - app-groep

Via een app-groep hebben we een groot netwerk met zo’n 150 vrijwilligers met een warm hart voor Nieuwe Zwollenaren. Hulpvragen die bij ons binnenkomen delen we in de appgroep. Denk bijvoorbeeld aan iemand die een stageplek zoekt, een eetadres voor een vluchteling die wat meer onder de mensen wil zijn, een paar uur hulp bij het invullen van formulieren, vervoer voor een marktplaats-aankoop, etcera. Kleine en wat grotere hulpvragen delen we in deze groep. Alleen vanuit Present kunnen we berichten plaatsen, reacties worden via privé-berichten afgehandeld.

Wat kan jij doen? 

Wil jij je inzetten als vrijwilliger voor deze doelgroep? Kom je een keer kijken bij Klets&Koek, wil je wel als maatje aan de slag of mogen we je toevoegen aan de Welkom in Zwolle-appgroep? Vul het contactformulier in en geef aan waar jouw interesse ligt. Dan nemen wij (coördinatoren Nicolien en Maartje) contact met je op om verder kennis te maken! 

Neem contact met me op