Een kledingvoorschrift voor vrouwen in contact met een vluchteling, zijn jullie wel goed bij je hoofd?

01-10-2015

In ons protocol hebben we onder andere een advies opgenomen om niet te luchtige kleding aan te trekken als vrouw. We gingen ervan uit dat het wel duidelijk was waarom we dit advies geven, maar dat blijkt niet altijd zo te zijn. We krijgen vragen van bijvoorbeeld “Dit is de dag radio”, boze reacties op Twitter en geïrriteerde emails. Voor de mensen die ervan uitgaan dat we dit advies geven vanuit de gedachte dat we ons maar klakkeloos moeten aanpassen aan de vluchteling of erger, dat we vrouwenonderdrukking van harte toejuichen, toch maar even de achtergrond van dit advies. Hopelijk helpt dat om dit van de andere kant te kunnen bekijken.

Dit advies is niet iets wat het COA oplegt, maar wat wij als Present in ons protocol hebben gezet om te zorgen dat de avond (een maaltijd bij een gastgezin) voor beide partijen prettig en ontspannen kan verlopen. Wij geven groepen vrijwilligers altijd mee wat je beter wel en niet kunt doen in bepaalde situaties met omstandigheden/mensen die je (nog) niet kent, voor de veiligheid van beide partijen en voor een prettig verloop van een project.

Natuurlijk laat je je als Nederlandse vrouw niet voorschrijven wat je draagt. Natuurlijk moeten zij zich aanpassen. Maar… dit zijn getraumatiseerde jonge mannen die uit een oorlogsgebied komen. Die zijn hier net. Zij vinden ontblote schouders en een kort rokje nu nog aanstootgevend. Dat zal over een tijdje echt anders moeten zijn, maar je wilt ze op deze avond die gezellig zou moeten zijn, aan het begin van hun verblijf in Nederland, toch geen ongemakkelijk gevoel bezorgen omdat ze nu nog niet goed weten waar ze moeten kijken?

En, aan de andere kant, deze mannen zijn zichzelf nog niet (want getraumatiseerd) en dus nog niet in balans. We verwachten niet dat er iets gebeurt, maar wij als Present kunnen niet instaan voor hoe deze mannen jou op zo’n avond aan gaan kijken als je in hun ogen sexy gekleed bent. Dat kan voor jou ook onprettig aanvoelen.

Dus, voor deze soms eerste ontmoeting met Nederlandse vrouwen, vinden wij het voor de vrouwelijke vrijwilligers en de vluchtelingen beter om iets gepastere kleding aan te trekken, zodat het ook gezellig en ontspannen en in respect voor elkaar, kan verlopen.

Voor hierna, als ze in Nederland blijven, zullen ze onze vrouwen moeten leren respecteren en eren, ongeacht wat we als vrouwen voor kleding aantrekken. Maar zo’n avond met gewoon alleen wat gastvrijheid en een maaltijd voor mannen die huis en haard moeten missen, is niet de plek om een statement te maken als vrouw hoe jij vindt hoe zij vrouwen moeten behandelen. Daar zijn andere momenten voor.

En, mocht je het toch vervelend vinden, je hóeft ze niet uit te nodigen natuurlijk….