Wij zijn een organisatie die vrijwilligers bemiddelt, geen vrijwilligersorganisatie

“O ja, Present Zwolle. Dat ken ik wel. Dat is toch die vrijwilligersorganisatie.. Werk je daar joh? Wat leuk zo’n vrijwilligersbaan. Goed dat je dat doet. Wat? 24 uur per week? Maar je moet toch ook ergens van leven?”
Dit zou zo maar een deel van een gesprek kunnen zijn dat een van onze medewerkers onlangs nog heeft gevoerd. Omdat we dit soort dingen vaak horen, en er best veel aannames in zitten die niet kloppen, willen we toch eens uitleggen hoe dat nou allemaal zit bij Stichting Present Zwolle.

Voor vrijwilligers, door professionals

Stichting Present Zwolle slaat een brug tussen mensen die willen helpen en mensen die hulp kunnen gebruiken. Dat is in het kort onze missie. Om dit uit te voeren maken we gebruik van vrijwilligers, maar om dit te organiseren hebben we professionals nodig. Mensen die weten waar ze het over hebben als het gaat om hulpverlening, maatschappelijke organisaties, verantwoordelijkheid, bemiddeling en dienstverlening. En die met volledige aandacht, expertise en ervaring de Projecten en Trajecten goed op kunnen zetten en begeleiden. Juist doordat onze organisatie gerund wordt door (betaalde) professionals, kunnen wij de beste hulpverlening organiseren.

We zijn een organisatie die het aanbod van de vrijwilligers koppelt aan de vraag van de hulpontvanger. En die daarbij goed kan inschatten welke groep of individuele vrijwilliger bij welke hulpvraag past. Niet alleen vanwege het aanbod, maar ook in de mensen-match, meestal is er immers sprake van schrijnende, moeizame en kwetsbare situaties. We zijn een organisatie die gespecialiseerd is in het snel uitfilteren van de daadwerkelijke vraag en weten dit zo snel mogelijk te koppelen aan het best passende aanbod. En dat meer dan 600 keer per jaar. We zijn een organisatie die het contact onderhoudt met de hulpverleners en maatschappelijke organisaties en alle andere spelers in het maatschappelijke veld, zodat er altijd een helder beeld is van de behoefte en gebeurtenissen in de stad. Voor alle aspecten van de werkzaamheden van Present Zwolle is expertise nodig. Alleen met experts kunnen wij de kwaliteit en betrouwbaarheid blijven geven waar we bekend om staan. Kortom, wij zijn matchmakers in vrijwilligerswerk en geen vrijwilligersorganisatie.

Ja, wij worden betaald

Daar zijn we ook heel open in. Het hele vaste team, bestaande uit 8 mensen verdeeld over 4,5 fte, krijgt hiervoor betaald. We hebben allemaal een arbeidscontract en verdienen een salaris. Een normaal salaris. Geen bedragen waar we rijk van worden, maar wel bedragen waar we ons werk voor kunnen doen. In onze jaarverslagen laten we precies zien hoe onze giften, subsidies en sponsorgelden worden besteed. Elk teamlid geeft meer dan waar hij/zij voor betaald wordt. Omdat we het belangrijk vinden. Omdat het er toe doet. Omdat we graag willen dat omzien naar elkaar weer gewoon en vanzelfsprekend wordt in Zwolle.

Naast onze betaalde mensen maken we ook achter de schermen gebruik van inzet van vrijwilligers, op kantoor en daarbuiten. Er is veel te doen en niet voldoende geld om alles door betaalde professionals te laten doen. Gelukkig zijn er ook mensen die graag willen helpen, willen leren en willen groeien. Terwijl ze bijvoorbeeld naar een andere baan zoeken. Of omdat ze geen vaste baan aankunnen wegens gezondheidsproblemen.

Wil je lezen hoe dit in een concrete situatie werkt, lees hier dan verder of lees de maatschappelijke impact van Present.
Wil je meer weten over hoe Present Zwolle precies werkt? Neem dan contact met ons op.
Wil je ons helpen ons werk nog beter en vaker te kunnen doen? Word dan donateur of sponsor. Dank je wel!