Verhalen

UT studenten zijn present

Als onderdeel van de minor ‘Welbevinden’ doen drie groepen Universiteit Twente studenten ieder 2 projecten via Stichting Present. Door praktisch aan de slag te gaan voor en samen met mensen die hulp nodig hebben, wordt hun blik op de wereld verbreed.

De studenten hebben geholpen om een aantal verwaarloosde tuinen van een woonwijk in Enschede op te knappen. De (alleenwonende) bewoners kunnen het zelf niet vanwege hun fragiele gezondheid. Samen met bewoners, collega’s van Ons Huis én leerlingen van Het Stedelijk Diekman hebben twee van de drie groepen flink wat werk verzet. Er was ontmoeting, gezelligheid en ook voor de inwendige mens werd gezorgd.

Ook hebben ze een alleenstaande moeder geholpen met het opruimen van haar woning. Omdat ze een moeilijke tijd achter de rug had, was er veel rommel ontstaan, die niet afgevoerd kon worden vanwege het ontbreken van een netwerk, financiële middelen en de bewoner kreeg het zelf ook niet voor elkaar. De studenten hebben met volle energie geholpen met het afvoeren van de overtollige spullen, waardoor er nu veel meer ruimte is ontstaan. Het gezin heeft nu weer perspectief en kan nu verder.

Bij een ander project hebben de studenten geholpen om een woning op te knappen bij een bewoner die zelf geen overzicht krijgt in huis. De studenten hebben samen met de bewoner gesausd en er werden gordijnen opgehangen. De bewoner kan nu zijn huis weer overzien en we hopen dat hij zijn huis steeds meer als zijn thuis kan zien.

Ook heeft een groep geholpen bij een alleenstaande moeder. Zij was door moeilijke omstandigheden waarin ze verkeerde het overzicht in haar woning verloren. Ze wilde dolgraag opruimen en haar kinderen een fijne slaapkamer bieden. In haar omgeving was er niemand die haar kon helpen, totdat deze UT- studenten zich aanmeldden bij Present. De studenten hebben opgeruimd, een kast in elkaar gezet, en de kinderbedden in elkaar gezet. Iedereen heeft nu z’n eigen plekje. Het gezin kan nu een nieuwe start maken in hun leven!

Zo hebben de studenten een heel andere kant van de Enschedese samenleving leren kennen en eraan bijgedragen dat ook het ‘welbevinden’ van deze kwetsbare mensen werd verhoogd door samen met hen de schouders eronder te zetten!