‘Ik hou van organiseren en verbindingen leggen’

25-05-2021

(aldus Projectbegeleider Clara de Bruin) 

Clara de Bruin is projectbegeleider bij Present en begeleidt projecten van begin tot eind. ‘Mijn belangrijkste drijfveer is mijn extreem grote rechtvaardigheidsgevoel. Veel mensen hebben het moeilijk door schulden, eenzaamheid, noem maar op en kunnen daardoor niet echt meedoen in de samenleving. Omdat iedereen erbij hoort, zijn de projecten van Present een prachtig middel om deze mensen toch iets van een menswaardig bestaan te gevenIk vind het fantastisch om daaraan bij te dragen.’ 

Clara kwam ongeveer acht jaar geleden, via een vrijwilligersklus voor NL Doet, in contact met Present. ‘Ik hoorde dat zij projectbegeleiders zochten om groepen vrijwilligers tijdens een project of activiteit te begeleiden. Dat leek mij een mooie functie! Door mijn jarenlange onderwijservaring kan ik goed met groepen omgaan. Ook hou ik van organiseren, dat is tenslottmijn vak: ik ben Professional Organizer. Present vind ik ook gewoon een toffe organisatie.’ 

Projectformulier 
Elk nieuw Present-project wordt aangekondigd in de groeps-app van de projectbegeleiders, met de vraag wie tijd en interesse heeft. Clara: ‘Als ik mij daarvoor opgeef, krijg ik een projectformulier met alle details, zoals voor wie het is, wat voor klus het is, welke vrijwilligersgroep de klus gaat doen en wanneer. Een week voor de projectdatum bezoek ik de hulpvrager thuis, samen met de persoonlijk begeleider van die hulpvrager en een afgevaardigde van de vrijwilligersgroep. We bekijken de locatie en maken afspraken over onder andere: de benodigde materialen, wat de groep zelf kan meenemen, wat we nog moeten kopenwie de koffie en lunch verzorgt – meestal neemt de groep zelf brood mee – en hoe laat we starten. 

Veilig voelen 
Op de dag zelf heet Clara iedereen welkom, laat de groep kennismaken met de bewoner en checkt of alle materialen en dergelijke aanwezig zijn. ‘Als alles goed is geregeld, geef ik het startsein voor de klus. Na een kwartiertje vertrek ik en vervolgens houdt de begeleider van de hulpvrager een oogje in het zeil. Dat zorgt ervoor dat de bewoner èn de vrijwilligers zich veilig voelen.  

Gevarieerde groepen 
De vrijwilligersgroepen zijn zeer gevarieerd en dat vindt Clara erg leuk. Ze herinnert zich een project, waarbij een groep jongeren een huis moest schoonmaken voor nieuwe bewoners. ‘De oorspronkelijke bewoner had geen geld om schoonmaakkosten aan de woningcorporatie te betalen. Het was een pittige klus en de jongeren vonden het zwaar. Vooral ook omdat een andere groep tegelijkertijd heel gezellig pannenkoeken bakte voor oudere mensen… Ik heb de jongens en meiden aangemoedigd en gezegd dat ik ze juist ontzettend stoer vond. Uiteindelijk hebben ze de klus geklaard.  

Shocking 
Als projectbegeleider komt Clara regelmatig op plekken waar zij normaal nooit zou komen. ‘Soms is de situatie echt shocking door armoede, vervuiling en dergelijke, daar moet je mee kunnen omgaan. Dat geldt natuurlijk ook voor de vrijwilligers. Als zo’n groep direct aan de slag gaat met een emmertje vind ik dat ongelooflijk. De betrokkenheid is altijd groot en zo’n klus verbindt ook de vrijwilligers zelf. Zo snijdt het mes aan twee kanten. 

Niet ingewikkeld 
Clara haalt vooral veel plezier uit haar werk als projectbegeleider. ‘Ik hou ervan om de regie te nemen, te organiseren en verbindingen te leggen. Omdat niets vanzelf gaat, sta ik nooit met mijn armen over elkaar. Soms help ik mee, als er even extra handjes nodig zijn. Ik vind het ook niet ingewikkeld, want het projectformulier van Present is een duidelijke leidraad. Dat volg ik gewoon. Wat natuurlijk helpt, is dat ik gemakkelijk contact maak, ook met de hulpvragers.’ 

Bereikbaar 
Tijdens een project blijft Clara bereikbaar voor onverwachte vragen en dergelijke. ‘Is de groep eerder klaar dan verwacht, dan kom ik eerder terug op de locatie. Ik check of het project volgens verwachting is uitgevoerd, bedank en complimenteer iedereen voor zijn inzet. Soms geeft een groep nog een cadeautje aan de bewoner en soms heeft de hulpvrager gezorgd voor een bedankje in de vorm van een kaarsje of chocolaatje.’ Voor- en achteraf neemt Clara foto’s, stuurt ze naar Present en zet ze in de groepsapp. Vaak worden foto’s in de kerkdienst op zondag getoond, nadat meerdere groepen in die kerk een Presentdag hebben gehad. Ook dat zorgt voor extra enthousiasme en betrokkenheidPresent zoekt nog nieuwe projectbegeleiders en ik kan deze functie dan ook iedereen aanraden! 

geschreven door Jeroen van der Bijl (Axe media)

Aangesproken door dit verhaal? Bekijk dan de vacature voor projectbegeleider.