Verhalen

`Van een regenachtige ontmoeting naar een warm contact ….’ 

Hoe we Elsa ontmoetten 

Op een regenachtige zaterdag begin juli waren wij met een kraam present op het jubileumfeest van stichting Balans bij de kinderboerderij Veenweide in Soest. Het herfstachtige weer mocht de pret niet drukken. Het feest werd goed bezocht en ook bij onze kraam vonden mooie ontmoetingen plaats. Zo ook met Elsa, een vrouw van eind vijftig, die wat liep te dralen over het terrein. We raakten met haar in gesprek en al snel kreeg ze een open, blije blik en liet haar gegevens achter voor een vervolggesprek. Ze gaf aan iets te willen doen voor eenzame mensen in Soest. 

De Intake 

De afspraak voor een intake werd snel gemaakt en nadat de eerste afspraak niet door kon gaan, vond in oktober dan toch de intake plaats bij Elsa thuis. Elsa is een gezellige vrouw, boordevol humor en een goede verteller met een groot hart voor mensen. Samen ontdekten we haar aanbod en kwamen tot de conclusie dat ons gezelschapstraject 1+1=meer het beste bij haar zou passen. 

Meteen een match!? 

Na een week werd al het eerste matchgesprek gepland. Na wat aarzeling tijdens en na de kennismaking was de klik er toch niet van beide kanten en is het contact niet verder gegaan. Soms lijkt een match op papier helemaal te kloppen, maar ontstaat er geen klik. En dat is wel een voorwaarde om een traject vol te kunnen houden. 

Een nieuwe poging! 

Maar een week later vond een nieuw matchgesprek plaats en dat was direct raak. Mevrouw Van Dam is midden 80, houdt van wandelen, een uitstapje, maar dat wordt steeds lastiger in haar eentje. Dit keer is de klik er wel. Tijdens het matchgesprek stralen beide dames en twee dagen later ontmoeten ze elkaar weer. Elsa neemt mevrouw Van Dam mee naar een tuincentrum. Mevrouw Van Dam geniet van de gezelligheid, het uitstapje en de aanspraak. Direct wordt de volgende afspraak gepland.

Twee matches 

Elsa is zo enthousiast dat ze aangeeft nog wel een match te willen. Zo komt het dat we elkaar een week later alweer ontmoeten, dit keer bij Rania, een jongere vrouw die vanwege gezondheidsproblemen weinig buiten komt en geen netwerk heeft in Soest. Ook ditmaal is de klik goed merkbaar en maken Elsa en Rania direct een vervolgafspraak.  Samen naar de winkel, een kopje koffie of naar de markt. Dat vinden beide dames leuk. 

Geen eenrichtingsverkeer 

Zo komt het dat Elsa nu minstens 2 keer per week op bezoek gaat bij de dames via 1+1=meer. Elsa geniet er zelf zichtbaar van en geeft aan dat het haar helpt om ook in beweging te komen. Ze is ook van plan om mevrouw Van Dam en Rania aan elkaar voor te stellen en activiteiten met z’n drieën te ondernemen. Elsa heeft momenteel geen betaalde baan en voelt zich door deze matches nuttig, het helpt haar om op tijd op te staan en naar buiten te gaan. Het blijkt dat deze trajecten geen eenrichtingsverkeer zijn, maar voor zowel de vrijwilliger als de hulpontvangers een waardevol contact.  

Zo zie je maar, dat een ontmoeting op een markt op een regenachtige zaterdag in de zomer, kan leiden tot vele ontmoetingen en –in dit geval- 3 blije mensen die zich waardevol, gehoord en gezien voelen. Als dat geen mooie beweging is…..! 

foto: Pexels-yaroslav-shuraev

Dit is een verhaal uit Soest. 1+1=meer is een project wat Present momenteel alleen in Soest heeft.