Zet je in via Present
Praktische klus
Bij praktische klussen kun je denken aan
Schilderen van een verwaarloosde woning
De afgebladderde slaapkamer van een bejaarde vrouw schilderen. Zodat ze weer in een fijne kamer kan slapen.
Schoonmaken en opruimen
Een rommelig huis opruimen van een voormalig verslaafde die zelf niet meer weet waar te beginnen. Samen creëer je letterlijk ruimte in zijn leven.
Opknappen van verwilderde tuinen
Samen een tuin opknappen van een alleenstaande moeder met kinderen die te druk is om dat nog op orde te krijgen. Op die manier zorg je samen voor een fijne en veilige plek voor moeder en kinderen.
Hoe dan?!
We maken het zo eenvoudig mogelijk. Wij kijken naar je wensen, zorgen voor een goede match en bereiden de dag met je voor. Present helpt je helpen.
Het helpt
Wat je ook doet, het helpt altijd. Doorgaans geeft het de hulpontvanger letterlijk ruimte in zijn of haar leven. De groep en jij kunnen daarna terugkijken op een welbestede dag. Je inzetten via Present is altijd zinvol. En ook nog eens gezellig.Sociaal Tuinieren
Een andere manier om praktisch bezig te zijn is door mee te doen met Sociaal Tuinieren. Bij Sociaal Tuinieren ga je samen met andere vrijwilligers privétuinen opknappen en onderhouden bij ouderen en kwetsbare mensen die dat zelf niet (meer) kunnen, vanwege gezondheidsproblemen of een gebrek aan financiële middelen en sociaal netwerk. Dit begint altijd met een eenmalige make-over door een groep vrijwilligers. Tijdens een feestelijke projectdag pak je meerdere verwaarloosde en versteende tuinen in één buurt aan. Onder begeleiding wordt er gewied en gesnoeid en worden er zoveel mogelijk tegels verwijderd. Daarna wordt er onderhoudsarm en diervriendelijk groen aangeplant. De bewoners dragen hun steentje bij, bijvoorbeeld door koffie met iets lekkers te serveren aan de vrijwilligers. Na de eenmalige make-over helpen vrijwilligers uit de buurt met het onderhoud van hun tuin. Zo werkt Sociaal Tuinieren aan het doorbreken van sociaal isolement en ontstaan er prachtige contacten tussen mensen die elkaar anders niet snel zouden ontmoeten. Tegelijkertijd zorgt het voor meer groen en biodiversiteit in de wijk en een nette, veilige en aantrekkelijke leefomgeving.
Sociaal Tuinieren onderscheidt zich van veel andere sociale groeninitiatieven:
- omdat het bestrijden van eenzaamheid en het stimuleren van een groene en gezonde leefomgeving hand in hand gaan.
- omdat het gericht is op het enorme vergroeningspotentieel van privétuintjes. Meer dan 50% van Nederlandse tuinen betegeld is.
- omdat het juist de meest kwetsbare mensen in onze samenleving betrekt bij de vergroening.
- omdat vrijwilligers deskundige begeleiding krijgen bij het uitvoeren van Sociaal Tuinieren.
Wil jij je inzetten voor een ander?
Graag vertellen we je meer over manieren waarop je kunt helpen. Meld je nu aan of laat ons contact met je opnemen als je eerst meer informatie wilt.