Voor wie ben jij een kerstengel?

Het is najaar en het aftellen naar kerst is alweer bijna begonnen! Waar het voor de één een tijd van gezelligheid met familie en vrienden is, is het voor de andere een periode van eenzaamheid. Hoe mooi is het dan als we in deze bijzondere tijd meer naar elkaar omzien en een beetje extra aandacht geven aan de mensen die het nodig hebben? Daarom organiseert Stichting Present Alkmaar weer de kerstengelactie in de adventstijd! De Kerstengelactie is voor iedereen in de Gemeente Alkmaar. Dit jaar werken we voor het landelijk gebied van de Gemeente Alkmaar ook samen met WelzijnWonenPlus zodat we ook mensen buiten de stad Alkmaar makkelijker kunnen betrekken - zowel mensen die zich aanmelden als Kerstengel, als mensen die een Kerstengel ontvangen.

Wat doet een kerstengel?

In de vier weken voorafgaand aan kerst (de adventstijd) breng je als kerstengel 1 of 2 keer in de week een presentje, verrassing of attentie bij mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Iedereen, jong of oud, groot of klein, alleen of als gezin, kan zich aanmelden als kerstengel. Het gaat om een klein gebaar of attentie. Bijvoorbeeld door een kaartje te sturen, een verrassing aan de deur te hangen, wat lekkers te bakken, een tekening te maken, een tekst door te geven, kortom alles wat een engel kan bedenken. Een engel mag ook contact maken, even een kopje koffiedrinken, een praatje maken. Het gaat om het gebaar en zeker niet om de hoeveelheid of dure dingen.


Voor wie word je een kerstengel?

Ouderen, jongeren, kinderen, ziek en gezond. Eigenlijk komt gewoon iedereen die om wat voor reden dan ook extra aandacht verdient in aanmerking! Denk eens aan een oudere mevrouw of meneer die vaak alleen is, een jonge alleenstaande moeder of een buurman waar je nooit bezoek ziet. Maar denk ook aan bijvoorbeeld iemand die herstellende is van een burn-out of ziekte, een jonge vluchteling en ga zo maar door.

  • Je kunt je niet meer aanmelden als kerstengel                                                                                                                                                                                                                                                       
  • Je wordt – door Present Alkmaar – zo spoedig mogelijk na 20 november gekoppeld aan de ontvanger.
  • Als kerstengel krijg je naam, adres en korte informatie over de persoon voor wie je kerstengel zult zijn. Ook krijg je kaartjes om bij de attenties te voegen. Als kerstengel blijf je de hele adventsperiode in functie. Vanwege de privacy en de wetgeving AVG mogen er geen persoonsgegevens worden vastgelegd.
Voor hulpverleners of maatschappelijke organisaties: Ontvangers opgeven?

Ken jij iemand uit jouw omgeving die wel wat extra aandacht verdient? Geef hem of haar dan op als ontvanger van een Kerstengel.

  • Je kunt iemand aanmelden als ontvanger van een kerstengel via dit formulier tot 20 november. Wil je met de ontvanger bespreken of ze mee willen doen met deze actie? Mocht je het als een verrassing willen houden en je weet al dat de ontvanger het ook op prijs stelt om mee te doen, dan kun je dit bij de aanmelding aangeven.
  • Voorafgaand aan de actie zal de ontvanger van een kerstengel een brief (per post) ontvangen namens Present Alkmaar, waarin wij uitleggen wat de actie inhoudt en hoe wij aan zijn of haar contactgegevens zijn gekomen. Bij voorkeur wordt hier ook de naam van de aanmelder genoemd. Dit is vanwege de wetgeving AVG en de privacy van de ontvanger.
Heb je nog vragen? Neem contact op met ons kerstengelen-team (Anouk, Sanne en Nicole) via de mail: projecten@presentalkmaar.nl


Aanmelden ontvanger kerstengel

Wat doen we?

Voor gezinnen organiseert Present het volgende:
  • Sociale activiteiten. Denk aan: spelletjesmiddag voor vluchtelingenkinderen, pannenkoeken bakken met mensen met een verstandelijke beperking of op bezoek bij eenzame ouderen.
  • Praktische projecten. Denk aan: een tuintje opknappen, klusjes in huis.
  • Of... wat jullie ook maar willen doen.

Wil jij met je gezin wat voor anderen betekenen?

Benieuwd wat jouw familie kan betekenen voor anderen via Present? Meld je aan, dan nemen wij contact met je op om je voorkeuren te bespreken. We staan je ook graag te woord als je vragen hebt.