Bruggenbouwer Oene Krist

05-10-2018

Bokaal voor de nieuwe bruggenbouwer Oene Krist

Vrijdag 28 september  jl. werd de ‘bruggenbouwers bokaal’ uitgereikt aan Oene Krist,  ontwikkelaar en manager programma Leren en Werken in je Eigen Regio. Hij ontving de bokaal van Douwe Gerlof Heeringa, de vorige bruggenbouwer.  Oene Krist is blij met de erkenning, maar het komt het hele team toe vertelde hij. Het is een heel traject geweest van jaren en dat kun je niet alleen.

Lovende woorden
Er waren lovende woorden gesproken door directeur Eelco Bruinsma, maar ook door Frans Nieuwhof die Oene Krist heeft voorgedragen. Oene is een verbinder. Een man met ambitie, met een vooruitziende blik op wat gaat komen, en gedreven in wat hij wil bereiken. Hij is al jaren de verbindende kracht bij het realiseren van de Campus Middelsee  met het Leerwerkplein in St. Annaparochie. Zijn grootste ambitie ligt bij het Leerwerkplein dat het programma Leren en Werken in je Eigen Regio heeft ontwikkeld en uitvoert. Dat programma is een invulling van de O-3 formule. Oene Krist is daar een enthousiaste ambassadeur van. De kern daarvan is de koppeling met onderwijs, overheid en ondernemers. Daarmee realiseert hij (1) dat jonge mensen na hun opleiding zoveel mogelijk een baan in de eigen regio Noordwest-Friesland kunnen vinden, 2. aldus (vak)medewerkers beschikbaar komen voor werkgevers om de pensioengolf op te vangen en (3) jonge mensen  hier kunnen blijven wonen door een unieke ‘baangarantie’. Deze formule wordt op dit moment in de gehele Noordwest-hoek (Waadhoeke/Harlingen) uitgerold. Een prima ondersteuning voor de leefbaarheid in deze regio. Hij regelt alles altijd tot in de puntjes en heeft oog voor detail. Dat alles zorgde voor een hoogtepunt in 2016: de komst van de Koning en de Koningin naar “zijn” campus  en het Leerwerkplein. Krist leidde het koningspaar langs de door hem in het leven geroepen ‘speeddates’ tussen ondernemers en leerlingen van de Campus. Oene Krist is van grote waarde voor de regio Noordwest Friesland en verdient dus volkomen terecht de “Bruggenbouwers bokaal”.

De feestelijke gebeurtenis vond plaats op Campus Middelsee in St. Annaparochie. Een oud-leerling van Campus Middelsee, die aanwezig was als stagiaire schrijft het volgende:

“Vrijdag 28 september heb ik Campus Middelsee bezocht. Daar werd namelijk de bruggenbouwers bokaal doorgegeven aan Oene Krist uit Sint Jacobiparochie. Met deze  bokaal worden inwoners uit Noordwest Friesland geëerd die wat voor hun omgeving betekenen. En deze maand was het dus Oene Krist. Ik vond het een leuke ervaring om mee te maken. Eerst wist ik nog niet zo goed wat Stichting Present inhield. Toen ik me later er nog een beetje verder in verdiept had, kwam ik tot conclusie dat ik het een mooie stichting vind, omdat ik het belangrijk vind dat mensen de kans kunnen krijgen om iets voor elkaar te betekenen.”

De reis van de bokaal

Stichting Present Noordwest Friesland heeft sinds januari 2018 de titel ‘Bruggenbouwer van het jaar’ en de bijbehorende bokaal in bezit. Dit vanwege een bijzonder project dat Present eind 2017 organiseerde. Inmiddels gaat de bokaal van hand tot hand in Noordwest-Friesland, met als doel: initiatieven onder de aandacht brengen, organisaties en personen verbinden en lokaal meer bruggen bouwen. Het is onze core business: een brug slaan tussen mensen. Omdat we het slaan van bruggen zo belangrijk vinden blíjven we er over vertellen. Door deze verhalen geven we heel concreet invulling aan de visie van Present. Een beweging op gang brengen in de samenleving waarbij steeds mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien. Lees meer…

Volgende maand wordt de bokaal weer doorgegeven aan een nieuwe bruggenbouwer in Noordwest Friesland. Kent u iemand die u wilt voordragen als bruggenbouwer? Meld die persoon dan aan via de website van Stichting Present Noordwest Friesland. We zoeken nog bruggenbouwers in de categorie asielzoekers/vluchtelingen en verenigingsleven.

 

Meer over de organisaties

Campus Middelsee : http://www.campusmiddelsee.nl/

Leerwerkplein Campus Middelsee:  http://www.leerwerkpleinmiddelsee.nl/

Stichting Present Noordwest -Friesland: https://stichtingpresent.nl/noordwestfriesland/

 

 

Foto’s: Gea Iedema

Meer lezen over de vorige bruggenbouwers:

Hein Kuiken 

Cees Glashouwer

Johan Haverkort 

Detsje Holtrop

Lammert Pater

Frans Nieuwhof

Douwe Gerlof Heeringa