Verhalen

EH traject studenten maken impact

èn worden geraakt, door ontmoetingen en verhalen van mensen die ze tegenkomen tijdens Present projecten

Eind juni kwam een groep studenten van de EH in Amersfoort in Wageningen projecten doen. Ze volgen nu een tussenjaar, om zich te verdiepen en om zich te oriënteren op hun toekomst. Deze dag komen ze vanuit het hele land (van Staphorst tot Den Haag) naar Wageningen afgereisd, voor hun ‘Impact dag’.

We starten de dag bij de tutor thuis, die iedereen verwelkomt met taart. Wilma & Pavèl van Present geven uitleg over de projecten. De groep heeft er zin in!

In de ochtend wordt de groep gesplitst, en gaan ze op twee plekken in Wageningen aan de slag. Bij twee alleenstaande moeders. Bij het ene huis gaan ze lekker schilderen. Daar zijn er nog kinderen thuis, er er is veel ontmoeting met de kids. Er worden schouders gemasseerd, nagels gelakt en haar gestyled. Een jongetje van 6 zit spelletjes te doen op een telefoon. Als een van de groepsdeelnemers vraagt of hij mee wil helpen schuren veert hij op en hij is blij dat hij mee mag doen. Maar het meeste impact maakt dat een meisje van 7 verteld dat haar oudere twee broertje en zusje zijn overleden in de oorlog, tijdens een bombardement, voordat de ouders vluchtten naar Nederland. Dat kinderen op deze leeftijd dit vertellen raakt de studenten.

Bij het andere huis is het dochtertje juist vandaag naar de opvang, omdat het anders te chaotisch in huis is, als er wordt geklust en geboord. De studenten hangen traphekjes op en starten met het maken van een kast in de slaapkamer zodat er weer makkelijker opgeruimd kan worden. De studenten zijn onder de indruk dat deze moeder, die het zelf zeker niet breed heeft, toch zo gastvrij is, en zo veel wil delen.

Bij een ijsje in het park kijken we met elkaar even terug op de ochtend en wordt er even heerlijk gerend en gegrapt en in het gras gezeten. Dan is het alweer tijd voor het middagprogramma. Een groep gaat naar Wonen bij September, om met ouderen met dementie samen te koken – pannenkoeken bakken – en die daarna heerlijk samen te eten. De andere groep gaat naar de Nudehof, om daar met een groep bewoners met psychische problematiek samen te koken en te eten. Een heerlijke appeltaart wordt gebakken en samen opgegeten. Een bewoonster wil graag nog even wandelen, en daar is ook tijd voor. Zo kan deze bewoonster even lekker naar buiten, en haar verhaal kwijt van de dag. Ontmoeting. Ontmoeting die impact maakt. Op iedereen 🙂