Verhalen

Chr. Gymnasium Beyers Naudé in de afgelopen maanden

C.G. Beyers Naudé zet zich al vele jaren via Stichting Present Leeuwarden in voor onze maatschappij. Dit doen zij in hun activiteitenweken gericht op het vak Burgerschap. Via deze projectdagen komen de leerlingen in aanraking met bewoners die ze normaal gesproken niet snel zullen ontmoeten. Een mooie aanvulling op hun onderwijs, want: geen betere kans om een beeld te krijgen van onze samenleving dan echt daadwerkelijk kennis te maken!

De samenwerking met het Beyers Naudé heeft ook in mei, juni en oktober van dit jaar weer vruchten afgeworpen: op 17 mei en 15 juni was het de beurt aan rond de honderd leerlingen en docenten. Wat denk je zelf? Zij hebben het ontzettend naar hun zin gehad! Ook de bewoners waren blij met de ontvangen hulp. Volgens een hulpverlener die betrokken is bij een bewoner: “Het bezoek en het contact van de leerlingen is als positief ervaren. De cliënten waren enthousiast. De leerlingen waren snel betrokken en stelden vragen. Er was geen afstand of moment van gewenning nodig tot de cliënten.” De leerlingen en docenten hebben zowel praktisch als sociaal hun beste kant laten zien: wandelen, spelletjes spelen, knutselen, tuinieren, sauzen, verven en verhuizen.

In oktober waren het rond de zestig leerlingen die zich samen met een paar docenten hebben ingezet. Voor de leerlingen was er ook deze keer keuze tussen praktische en sociale activiteiten. Volgens onze projectcoördinator Jannie Janssens, die een paar van deze projecten heeft begeleid: “De leerlingen hebben tijdens het verhuizen meteen de schouders eronder gezet. Ze hebben met veel enthousiasme hard gewerkt!” Naast het inpakken en vervoeren van spullen zijn op beide dagen meerdere leerlingen langsgegaan bij dagbesteding Middelséhiem van Alliade. Hier hebben ze geholpen bij de bingo. Erg gezellig! Bij woonzorgcentrum Sint Jozef van Palet was er een spelletjesmiddag. Bij Ymedam van Noorderbreedte werd er ook om de winst gestreden: daar zijn de leerlingen met de bewoners van het woonzorgcentrum gaan sjoelen.

Wij zijn altijd erg blij met de inzet van deze leerlingen. Wij hopen hen ook aankomende jaren te kunnen verwelkomen. Dank jullie wel!