Een verschil maken samen
met nieuwkomers

Door anderen te helpen

Samen met Nederlandse vrijwilligers actief zijn in Apeldoorn, dat is waar veel bewoners van het AZC behoefte aan hebben. Binnen het project #Meedoen worden bewoners geïnformeerd en geactiveerd om zich aan te sluiten bij activiteiten en vrijwilligerswerk.


Door lange procedures om een verblijfsvergunning te krijgen wonen nieuwkomers vaak maanden, soms jarenlang in een AZC. De bewoners hebben vaak trauma’s. Ook het aanpassen aan de nieuwe omgeving brengt veel spanningen met zich mee. De meeste nieuwkomers willen niets liever dan werken, de Nederlandse taal leren en een leven opbouwen. Door mee te doen aan activiteiten en vrijwilligerswerk zetten zij hierin de eerste stappen.

Present werkt hierin nauw samen met het AZC en is ‘brug’ tussen de bewoners en de activiteiten in de stad. Om bewoners te informeren en te enthousiasmeren is er elke week op dinsdagochtend de ‘meedoenbalie’ in het AZC. Een fysieke plek in het AZC waar bewoners wekelijks het aanbod kunnen bekijken en bespreken wat zij willen en kunnen doen. #Meedoen wordt gefinancierd vanuit het NOV (Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) en de gemeente Apeldoorn.

Wil je ook iets betekenen voor nieuwkomers? Bijvoorbeeld met collega’s, je sportmaatjes of gezin?

Er zijn verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld een middag (taal-)spelletjes doen en knutselen met kinderen, fietsles, samen muziek maken of Meet & Eat.

Tijdens Meet & Eat ontvang je 2 tot 4 bewoners van het AZC bij jou thuis aan tafel. Meet & Eat wordt georganiseerd voor mensen in het AZC in Apeldoorn, Beekbergen en Hoenderloo.

Heb je andere ideeën of wil je de mogelijkheden eens bespreken? Neem dan contact op met Céline van Oosterhout, projectcoördinator #Meedoen via celine.van.oosterhout@presentapeldoorn.nl

Wat doen we?

Present organiseert het volgende:
  • Sociale activiteiten. Denk aan: wandelen met ouderen, taallessen voor vluchtelingen, koken voor mensen in de buurt
  • Praktische projecten. Denk aan: helpen verhuizen, het opknappen of schoonmaken van een woning of het onderhouden van een tuin.
  • Of... help in de organisatie van Present

Aan de slag!

Benieuwd wat jij kan betekenen voor anderen via Present? Meld je aan, dan nemen wij contact met je op om je voorkeuren te bespreken. We staan je ook graag te woord als je vragen hebt.