Apeldoorners gezocht om online voor te lezen

15-04-2021

In Apeldoorn zijn er al 45 bewoners van verschillende zorginstellingen verblijd met een uurtje online voorlezen of een moment van persoonlijke aandacht. Elkaar in de ogen kunnen kijken, gewoon weer even onder het genot van een kopje koffie gezellig kletsen over vroeger en nu….

Hoe werkt het? De zorginstelling ontvangt op de projectdag de vijf IPads die Present Apeldoorn gedoneerd heeft gekregen. De zorginstelling deelt de IPads uit aan vijf verschillende ouderen die nog in staat zijn te communiceren en het leuk vinden om voorgelezen te worden of persoonlijke aandacht te krijgen.
Via Microsoft Teams krijgt de voorlezer contact met de oudere achter de tablet. Soms best spannend als iemand ineens moet plassen, of aan de knopjes heeft gezeten en het beeld of het geluid uitvalt. Maar 95% gaat echt ontzettend goed, prachtige verbindingen zijn er al ontstaan.

Eén van de voorlezers ging zingen voor mevrouw, met als resultaat een traan over de wang van de oudere mevrouw, ze neuriede zachtjes mee. Ook kinderen van sommige voorlezers gingen iets voorlezen en bij een aantal is er briefcontact ontstaan na het uurtje online contact. Ook zijn er al tweede afspraken gemaakt om weer gezellig te kletsen.

Iets doen wat in deze Corona-tijd wél kan, doet u mee? 
Wilt u ook een uurtje, via Microsoft Teams, iemand in een Apeldoornse zorginstelling een gezellig contactmoment bezorgen? Dat kan!
Meldt u aan via ineke@presentapeldoorn.nl en geef de volgende gegevens door:
* Uw naam, 06-nummer en mailadres
* Welke ochtend u beschikbaar bent; maandag-, dinsdag- of donderdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur.

Reactie van een vrijwilliger 
“Vanmorgen gesproken met een dame van 97. We zijn niet aan voorlezen toegekomen. We hebben gewoon gezellig gekletst. Bijzonder om te zien hoeveel raakvlakken je kunt hebben. Een aanrader! Ik doe het graag nog een keer”