Groenwerkers van Het Hietveld knappen tuin op

19-05-2017

APELDOORN – Op het terrein van Pluryn in Beekbergen zijn de Hietvelders voor hun dagbesteding in samenwerking met groenbedrijf GroenWerkXL verantwoordelijk voor het onderhoud van al het groen. Maar afgelopen week hadden zij in het kader van het project Hietveld Helden een bijzondere klus. Met maar liefst vijf man trokken zij er op uit om een achtertuin in Apeldoorn op te knappen. “Hartstikke leuk om eens in een andere omgeving te werken”, vindt Hennie. “Het wordt heel mooi en we helpen er ook nog eens iemand anders mee.”

En dat is precies het bijzondere aan deze klus buiten de poorten van Het Hietveld. De groenwerkers hebben het initiatief genomen om de helpende hand uit te steken in de directe omgeving. Na bemiddeling van Stichting Present Apeldoorn kwamen ze terecht in deze Apeldoornse achtertuin. De tuin behoort toe aan een alleenstaande moeder die door omstandigheden niet in staat is zelf de boel aan te pakken. Haar drie kinderen kunnen momenteel niet vrij en veilig in hun eigen tuin spelen. Maar daar komt nu dus verandering in. Voor de Hietvelders is dit een uitstekende gelegenheid om nu eens zelf de helpende hand te kunnen bieden en te laten zien waar ze in goed in zijn.

“Poeh, volgens mij krijg ik blaren op mijn handen”, verzucht Jerry terwijl hij met zijn schop in de grond beukt om het gras los te krijgen. Het is een heerlijke middag in mei, de zon schijnt en er wordt flink gezweet tijdens de lichamelijke arbeid in het groen. Werkcoach Erik Klein Entink van GroenWerkXL duwt lachend zijn eigen schop de grond in en zegt: “Das goed voor je jongen, daar krijg je eelt van.”

Naast dat het hobbelige gras eruit moet en de tegels opnieuw gelegd worden, moet ook de klimop worden gesnoeid. Mike haalt de motorheggenschaar uit de bus en legt hem op het terras. “Ga jij het zelf doen, Mike?”, vraagt werkcoach Erik. Mike twijfelt: “Ik heb het al wel vaker gedaan, dus ik kan het wel.” Erik neemt de tijd om hem rustig nog wat instructies te geven en stimuleert hem om het gewoon te proberen. Even later zet Mike zet zijn gehoorbescherming op en is er in het tuintje geen gesprek meer mogelijk omdat hij in opperste concentratie de heg in model snoeit.

“Dit zijn mooie klussen”, weet werkcoach Erik. “Het is voor de jongens eerst wel spannend om bij een vreemde aan het werk te gaan maar het gaat heel goed. Hier hoeven ze niet stoer te doen tegenover de rest, ze zijn als een team aan het werk. En dat ze tegelijkertijd iets goed doen voor een ander vinden ze helemaal prachtig natuurlijk. Want die ervaring hebben ze niet zo vaak.”

Uit: Apeldoorns Stadsblad woensdag 17 mei door Charlene Berkhout