Verhalen

Goede buren in de Grienden


Afgelopen zaterdag 1 juni genoten zestig statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne samen met 22 vrijwilligers en taalcoaches van een natuurwandeling georganiseerd door stichting Present. Zij werden ontvangen in een tuin aan de Koedood met koffie en thee. Wethouder De Hoop zwaaide iedereen uit en vertelde dat zij het belangrijk vindt dat ontmoetingsactiviteiten als deze plaatsvinden: “Wandelen is gezond, mensen kunnen tijdens de wandeling met elkaar Nederlands kletsen en leren ook gelijk meer over Barendrecht.” De route voerde door de Carnisse Grienden, waarbij drie gidsen uitlegden wat er onderweg groeit en bloeit. 

“Kijk, ik weet wat dit is”, zegt een van de jonge wandelaars van de basisschoolleeftijd enthousiast, als hij wijst naar een brandnetel. “Dit is een… brandplant en die brandt op je hand”, zegt hij trots.  Zo blijkt de wandeling inderdaad ook nieuwe woorden voor andere statushouders op te leveren. We oefenen: vink, brandgans, eb en vloed. Ook het restaurant waar we eindigen levert nieuwe woorden op zoals ‘smaak’ en vogelhuisje. In leerrestaurant Smaak van de Zorgnijverijstonden als beloning voor de sportieve wandelaars heerlijke pannenkoeken klaar, gebakken door de vrijwilligers van Present. Buiten konden jong en oud zich ondertussen vermaken met Oud-Hollandse spelletjes, zoals zaklopen. Twee vrijwillige chauffeurs brachten de deelnemers met busjes van BVV van en naar alle locaties. 


De wandeling is een van de activiteiten die Present ondersteunt in het kader van Goede Buur, een project gecoördineerd door VluchtelingenWerk Barendrecht. Op 19 oktober staat er een historische wandeling in het centrum van Barendrecht op het programma. Een Goede Buur is een vrijwilliger die statushouders wegwijs maakt in de Barendrechtse samenleving. Een van de vrijwilligers licht toe:“Ik vind het belangrijk om vrijwilligerswerk te doen om zo uit mijn blanke goedverdienende bubbel te komen en te zien dat de samenleving er ook anders uit kan zien. Het is bewonderenswaardig hoe mensen van diverse nationaliteiten tot elkaar komen in een mengeling van Nederlands, Engels, Spaans, Turks, Farsi en Arabisch, geholpen door gebarentaal en Google Translate. Ik heb zelf vanmiddag weer nieuwe mensen leren kennen. Een Iraanse dame, die al twee jaar in Barendrecht woont, bleek nog nooit in Carnisselande te zijn geweest. Het mooie is dat de mensen deze middag eens wat anders ervaren dan de dagelijkse sores van inburgering en IND-besluiten.”
Lijkt het je leuk om statushouders te leren kennen en zo je eigen wereld, maar ook die van een ander te vergroten, neem dan contact op met  Anne Kooiman, VluchtelingenWerkBarendrecht,  voor meer informatie over het ontmoetingsproject Goede Buur. Bel: 0180-396085 of mail naar: goedebuur@vluchtelingenwerk.nl