Ik ben hulpverlener

Het resultaat

Een groep vrijwilligers die een dag lang helpt met klussen of vrijwilligers die maandelijks een boodschappenpakket brengen. Wat levert dat op?

De praktijk leert dat hulp van vrijwilligers via Present voor cliënten van grote waarde is. Vaak zien we dat cliënten zich gezien en gehoord voelen, er weer tegen aan kunnen. Ze krijgen iets meer vertrouwen in de mensheid. Of letterlijk lucht, omdat er flink is opgeruimd, schoongemaakt of geschilderd. Of financieel meer ruimte en sociaal contact, omdat ze maandelijks boodschappenpakketten op maat ontvangen van vrijwilligers die ook even komen buurten. 
Voor cliënten is het bijzonder dat een groep vreemde mensen hen ‘zomaar’ komt helpen. Dat geeft uitzicht op beter. Een groep vrijwilligers lost uiteraard niet al hun problemen op. Maar er gebeurt wel iets. Ontmoeting, ruime tijd en aandacht. Dat geeft vaak wel een zetje in de goede richting. Het geeft ook meer zelfvertrouwen en perspectief op oplossingen.

Ook voor de groep vrijwilligers zelf is hun inzet een betekenisvolle ervaring. Ze ontmoeten iemand die ze anders nooit ontmoeten. Zo ontstaan nieuwe waardevolle verbindingen.

In de kern is het organiseren van een Project, een Traject of hulp aan Statushouders het faciliteren van ontmoetingen!

Lees hier de ervaringsverhalen van diverse hulpverleners in Zwolle

Els - EHTA
Ruben - Profila Zorggroep
Rianne - Limor
Gerard - GGD IJsselland
Harm-Jan - EBC
Nadine - DImence

Het werkt

Het Instituut van Publieke Waarden bevestigde dit met onderzoek.  Zij concluderen dat door de inzet van Present:

  • jouw cliënt zich weer waardevol voelt
  • jouw cliënt een symbolische en praktische 'nieuwe start' kan maken
  • de relatie tussen jou als hulpverlener en je cliënt verbetert

In hun rapport ‘Presenting: Present’ geven ze mooie voorbeelden van het effect van vrijwilligerswerk via Present. Zomaar twee willekeurige voorbeelden uit het rapport:

Schoon schip

Na een verleden met een wietplantage en een GGZ-opname wil Cameron schoon schip maken. Maar de resten van de wietplantage maken zijn vervuilde woning onleefbaar. Confronterend. Cameron wil dit graag aanpakken, maar mist een netwerk en redt het mentaal en fysiek niet alleen. Zijn hulpverlener schakelt Present in, die vervolgens 6 studenten stuurt.

“Deze groep heeft samen met Cameron in één dag de resten van de wietplantage opgeruimd en alles schoongemaakt.” Een doorbraak. “Hij had weer overzicht en dit zetje nodig om zelf de woning verder schoon te houden en zijn leven op te bouwen. (..) De groep activeerde hem om zelf ook elke dag weer iets schoon te maken, verder te herstellen en dagbesteding te zoeken. Het verbeterde zijn kijk op de medemens: er zijn ook goede mensen. (…) Present heeft de situatie snel gestabiliseerd door een frisse start mogelijk te maken. Zijn huis is nog steeds schoon en hij herstelt langzaam maar zeker.”

Geholpen helper

De gescheiden moeder Khadija wordt aangemeld bij Present door een hulpverleningsorganisatie voor Marokkaanse vrouwen. Haar woning is verwaarloosd: de verf bladdert van de muren, haar 5 kinderen tekenden overal op. Haar huis is vies, onveilig en van alles mist: speelgoed, een traphekje en zelfs de eettafel. Budget en netwerk heeft ze niet. Door meerdere problemen gaat het niet goed met de kinderen.

“Een groep vrijwilligers van Present heeft haar huis schoongemaakt, klusjes gedaan, geverfd en het veilig gemaakt voor de kinderen.” Ze kunnen dankzij Present weer prettig, veilig en schoon wonen. “Het gezin stond onder toezicht (…). Vanaf oktober jl. is alle hulpverlening afgerond en red Khadija het weer alleen. Dankzij Present gelooft zij weer in een betere toekomst en bouwt zij verder aan een netwerk en een betere situatie voor haar kinderen. Door de ‘gunfactor’ heeft zij weer nieuwe energie. Ook wil ze heel graag iets terugdoen, het liefst zou ze zelf vrijwilligerswerk doen in de toekomst.”

Contact

Benieuwd wat vrijwilligers via Present Zwolle voor jouw cliënt kunnen betekenen?
Neem gerust contact met ons op.